Μενού Φίλτρα

Υπό το κέλυφος των στροφών του Θαλασσινού Κοιμητηρίου, και του Άσματος των Κιόνων, ο Ιωάννης-Ανδρέας Βλάχος, δόκιμος συγγραφέας και δίγλωσσος μεταφραστής του Κάλβου (στα γαλλικά) και του Βαλερύ (στα ελληνικά), ανακαλύπτει και προβάλλει τις συναφείς δομικές αντιστοιχίες των δύο αυτών βαλεριανών έργων προς τις αρχιτεκτονικές δομές του Παρθενώνος και του Ερεχθείου, δύο αστείρευτης ακτινοβολίας μνημείων της κλασικής αρχαιότητας, στων οποίων τον ανεξάντλητο δυναμισμόν ο εμπνευσμένος ελληνολάτρης μεσογειακός Γάλλος ποιητής είχε καταφανώς μυηθή πριν επιχειρήσει την ανάδειξή τους δια μέσου μιας ποιητικής αναδημιουργικής αντιστοίχισής των.

 

«Το παρόν δοκίμιο αποτελεί την πλήρως αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη μορφή μιας ομιλίας προορισμένης για ένα συμπόσιο που οργάνωσε, το Δεκέμβριο του 1995, το γαλλικό "Pen Club" με την ευκαιρία των 50 χρόνων από το θάνατο του Πωλ Βαλερύ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρός του για 10 περίπου χρόνια... Τελείως διαφορετική από όλες όσες είδαν το φως μέχρι σήμερα αφότου κυκλοφόρησε το "Θαλασσινό κοιμητήριο", το αριστούργημα αυτό της βαλερικής ποίησης, η προσέγγιση που επιχειρούμε εδώ βασίζεται σε μια θεμελιώδη αρχή την οποία διατύπωσε ο ίδιος ο ποιητής, και την οποία, κακώς κατά τη γνώμη μας, δεν έλαβαν αρκετά υπ' όψιν τους έως τώρα οι πολυάριθμοι μελετητές του: "Εάν λοιπόν με ρωτήσουν, εάν αγωνιωδώς αναρωτηθούν (καθώς συμβαίνει, και μερικές φορές αρκετά έντονα) τι "θέλησα" να "πω" στο τάδε ποίημα, απαντώ ότι δεν θέλησα να πω αλλά θέλησα να κάνω, και ότι η πρόθεσή μου να κάνω είναι που θέλησα ό,τι είπα".»

 • Φώτης Αγγουλές
  ΣΙΔΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Μελέτες για την Ποίηση
  Μελέτη.
 • Ημερολόγιο καταστρώματος, Γ΄ / Journal de bord, III (Σχολιασμένη έκδοση)
  ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Μελέτες για την Ποίηση
  édition commentée, introduction, traduction, commentaire par Christos Papazoglou. Δίγλωσση έκδοση Ελληνικά - Γαλλικά. Παρουσίαση και σχόλια στα Γαλλικά.
 • Γράμματα σ' ένα νέο ποιητή
  ΡΑΪΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ
  Μελέτες για την Ποίηση
  1η έκδοση
 • Ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης
  ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
  Μελέτες για την Ποίηση
  Κείμενο ομιλίας που εκφωνήθηκε από τον Αλέκο Δαφνομήλη, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 1998, στην εθνική εταιρεία των Ελλήνων λογοτεχνών, με την ευκαιρία της εκλογής του Τάκη Βαρβιτσιώτη ως αντεπιστέλλοντος μέλους της ακαδημίας Αθηνών. Με ιδιόχειρη αφιέρωση του
 • Πορτογαλική ποίηση
  ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΕΜΜ.
  Μελέτες για την Ποίηση
  Μελέτη για την Πορτογαλική ποίηση και επιλογή λίγων ποιημάτων.
X