Μενού Φίλτρα

...Ο αξιωματικός, φανερά εκνευρισμένος, πλησίασε και στάθηκε μπροστά στη Μαριάνθη. Άρπαξε από την αγκαλιά της το παιδί και, σηκώνοντάς το ψηλά, ακούμπησε τη μύτη του σπαθιού του στην κοιλιά του μωρού:
- Κάντο να σωπάσει, γιατί αλλιώς θα το κάνω εγώ, βρυχήθηκε. Τα γόνατα της Μαριάνθης λύγισαν και έπεσε στα γόνατα κλαίγοντας.
- Έλεος, σκότωσε εμένα, λυπήσου το παιδί μου.
- Το παιδί σου, ε; αγρίεψε ο Τούρκος. Το δικό μου το παιδί ποιος το λυπήθηκε όταν το έσφαξαν οι δικοί σας;...
...Για μια στιγμή ο Τούρκος δίστασε. Ύστερα, παρατώντας κάτω το παιδί, γύρισε κι έφυγε με μεγάλες δρασκελιές. Όλες οι ανάσες βγήκαν ανακουφισμένες. Τι να έγινε, άραγε, μέσα στην ψυχή του σκληρού μαχητή εκείνη τη στιγμή; Ίσως στα καστανά παιδικά μάτια της μικρής Ελληνίδας να είδε τα μάτια του δικού του παιδιού, ποιος ξέρει; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Ενώ σημειώνει η συγγραφέας απ' αρχής ότι συγγράφει ιστορία, η αφήγηση μας απογειώνει... Γίνεται μυθιστορία χωρίς όμως να χάνει το πραγματικό... Τα πρόσωπα γίνονται ήρωες χωρίς να το ξέρουν ή να το επιζητούν... Τέτοιες μνήμες είναι πολύτιμες για τη νέα γενιά..." (Γεώργιος Μποζώνης, Επίτιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)


Πρόλογος
Εισαγωγή: Ο τόπος και οι άνθρωποι
Δημητρός
Γιώργος
Το πρώτο πέταγμα: Αρμαβίρ
Πίσω στην πατρίδα
Το προξενιό
Ο γάμος
Τα πρώτα σύννεφα
Τα σύννεφα πυκνώνουν
Ο πρώτος διωγμός
Μακριά από την πατρίδα
Στη Ρωσία και πάλι!
Στην άκρη του κόσμου
Η περιπλάνηση του Οδυσσέα!
Ελλάδα!
Στην πατρίδα ξανά!
Η αρχή του τέλους
Η μεγάλη συμφορά
Στην εξορία
Η επιστροφή
Στην καινούργια πατρίδα
Το τέλος του ταξιδιού

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Βιογραφίες, Μαρτυρίες, Απομνημονεύματα
X