Μενού Φίλτρα

Αθήνα, Μάιος 2015
Παρά το ότι πέρασαν δεκαετίες από την αρχική έκδοση αλλά και τις μετέπειτα επανεκδόσεις του, το βιβλίο παραμένει επίκαιρο. Και οδυνηρά αποκαλυπτικό και διδακτικό για τις νέες περιπέτειες της πατρίδας μας.
Το 1965 που πρωτοεκδόθηκε ο «ΑΝΤΑΡΤΗΣ στα Βουνά της Ρούμελης» κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτανε μέρα να αμφιβάλουμε, από τα καφενεία μέχρι τα πανεπιστήμιά μας, αν η Αντίσταση στον κατακτητή έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει, αν ήταν επωφελής ή «αντιπαραγωγική» για τον τόπο, αν ο λαός που την αιμοδότησε με κάθε τρόπο την στήριζε εθελοντικά, αν ακόμη θα πρέπει να την αποκαλούμε «Εθνική», αφού φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να κάνουμε τη διάκριση των αντίμαχων όρων «εθνικός» και «εθνικιστικός».
Μέσα απ' τις σελίδες αυτού του χρονικού της Εθνικής μας Αντίστασης εκτός από την ηρωική δράση των παλληκαριών που την στελέχωσαν δίνει βροντερό παρών ο λαός των αστικών κέντρων και ιδίως των χωριών μας, που χωρίς την συμμετοχή, τις θυσίες και την στήριξή του το Αντάρτικο δεν μπορούσε να υπάρξει.
Και δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας η από παλιά γνωστή «νέα τάξη πραγμάτων» επιχειρεί την απίσχνανση της Δημοκρατίας και την επιβολή της στην Πολιτική, με θεωρητικό εργαλείο, ανάμεσα σε άλλα, τον ιστορικό αναθεωρητισμό και βασικές στοχεύσεις την εθνοαποδόμηση και την εξαφάνιση από το προσκήνιο της ιστορίας του λαού και των ηγετικών μορφών που προβάλλουν από το σώμα του, στις κρίσιμες στιγμές της.
Η επανέκδοση του βιβλίου είναι χρέος προς τους γονείς μας και φόρος τιμής προς κάθε πατριώτη που με οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχε στην Αντίσταση, προς όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή, εκτελέστηκαν, δολοφονήθηκαν ή διώχθηκαν λόγω της συμμετοχής τους σ' αυτήν αμέσως μετά την κατοχή. Προς όλους αυτούς που και σήμερα υφίστανται νέα δίωξη από τους παραχαράκτες της ιστορίας, γιατί το παράδειγμά τους είναι επικίνδυνο για τον εθελόδουλο υπήκοο που κατασκευάζει η παγκόσμια δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.
Τα παιδιά του συγγραφέα


 

ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ:
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΡΤΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΑΝΕΜΕΛΕΣ ΠΛΑΝΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Η ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ
Η ΑΣΤΡΑΠΗ
Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Η ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ
Σημειώσεις Επιμελητών
Για τη νέα έκδοση
Για το ξεκίνημα της 8ης Ομάδας
Τοπωνύμια - Διπλές Ονομασίες
-ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ:
Ο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ - ΠΡΩΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΙΑΣ ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΑΡΝΑΣΙΔΑΣ ΣΑ ΣΕ ΟΝΕΙΡΟ
Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ - ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΜΑΧΕΤΑΙ
-ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ:
ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΗ
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ
«ΛΑΕ ΜΟΥ! ΛΑΕ ΜΟΥ!»
Σημειώσεις
ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Φωτογραφίεςμεγάλες μικρές
Σε άλλες εκδόσεις
X