Μενού Φίλτρα

Το απριλιανό πραξικόπημα δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, που συνδέεται με την ομάδα των καταδικασθέντων "πρωταιτίων" και τα αμέσως προ της 21ης Απριλίου πολιτικά γεγονότα. Η δικτακτορία του 1967 αποτελεί ένα σταθμό, μία φάση της πάλης ανάμεσα στον Λαό, που προσπαθεί άοπλος και ανοργάνωτος να πάρη στα χέρια του την εξουσία, την νόμιμη κυριαρχία, και στις κατεστημένες δυνάμεις, ντόπιες και ξένες, που έχουν εγκαθιδρύσει κοινά συμφέροντα και έχουν συνυφάνει ένα πανίσχυρο "νόμιμο" και παράνομο μηχανισμό βίας και επιβολής.
Η πάλη αυτή έχει, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πάρει σημαντική θέση στην αμερικάνικη και νατοϊκή "πολιτική" γιατί συνδέεται με στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα σε μια μεγάλη περιοχή, την Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Λίγο ή πολύ οι στόχοι των ξένων στην χώρα μας -παληά των Άγγλων, σήμερα των Αμερικανών- είναι γνωστοί. Γνωστό δεν ήταν ή τουλάχιστον δεν είχε ιδιαίτερα επισημανθεί πως οι ξένοι "δημιουργούσαν τους ανθρώπους τους και τους προωθούσαν στην εξουσία". Πολλά μας "δίδαξε" η 21η Απριλίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα "όργανα" για την επιβολή της δικτατορίας αναζητήθηκαν μέσα στο Στρατό. Αυτή την "πτυχή" θέλησα να φωτίσω με την έρευνα "Από την ΙΔΕΑ στη ΧΟΥΝΤΑ". Μπορεί οι πραξικοπηματίες να χαρακτηριστούν "άφρονες, κενοί, φιλόδοξοι", αλλά είναι δημιουργήματα ενός "κλίματος", ενός μηχανισμού, μιας "ιδεολογίας" που σπάρθηκε στην Μέση Ανατολή.


Λαός και στρατός
Ανασύσταση του ΙΔΕΑ
Ο Γ. Παπαδόπουλος
Η προετοιμασία
Η αποπομπή του Γεννηματά
Όταν η Βουλή κινδύνευε
Η σύσκεψη των στρατηγών
Η εκδήλωση
Εάν έλεγε το ΝΑΙ
Στο Τατόι
Πρώτη κρίση με την Τουρκία
Η 13η Δεκεμβρίου
Η αποτυχία και φυγή
Μισοπέλαγα
Τάλμποτ: Γκουτ Λακ
Οι ρίζες του κακού
Η Αντίσταση
Το κίνημα του Ναυτικού
Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ
Η πρόκληση
Επίλογος
Επιστολές
Ένα ντοκουμέντο

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: 1960-1974
X