Μενού Φίλτρα

Σε μια εποχή που τα τραγικά γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας, συγκλονίζουν την ψυχή κάθε πολιτισμένου ανθρώπου όταν μαζί με την αγανάκτηση για την θηριωδία των ισχυρών προστίθεται και η οργή για την κακοποίηση, την σκόπιμη διαστρεύλωση της αλήθειας, σε ημέρες σαν κι αυτές, οι σελίδες του Σοφοκλή Αθ. Πολυχρονιάδη έρχονται σαν μια σταλαγματιά δικαίωσης του ανθρωπισμού.
Απαλλαγμένες κάθε λογοτεχνικού ψτιασιδώματος -δεν είναι λογοτέχνης ο συγγραφέας- αφήνουν να φανούν ατόφια τ' ανθρώπινα συναισθήματα κι οι ψυχολογικές αντιδράσεις των ηρώων, μιας από τις πολλές τραγωδίες που έζησε η Βαλκανική.
Είναι, ακόμη, απαλλαγμένες από κάθε προσπάθεια συναγωγής πολιτικών και διπλωματικών συμπερασμάτων, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν παραμορφωτικός φακός. Είναι ένα ατόφιο κομμάτι της αλήθειας, της αλήθειας που έζησε ένας χριστιανός Τούρκος υπήκοος, επιστρατευμένος για να πολεμήσει άλλους χριστιανούς, τους Σέρβους. Κι αυτή είναι η μεγάλη αξία, η πολύτιμη συμβολή, των σελίδων που ακολουθούν για τον αναγνώστη που θα ήθελε, ακολουθώντας αχνάρια ψυχής, ν' ανιχνεύσει τον μεγάλο γρίφο της Βαλκανικής.

Γιάννης Π. Καψής
Βουλευτής Β΄ Πειραιά και πρ. Υπουργός

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Βαλκάνια
X