Μενού Φίλτρα

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την αγγλική πολιτική στα δύσκολα εκείνα χρόνια, όπως προκύπτει μέσα από το δικό της αρχείο, την πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ, τα λάθη που οδήγησαν στην τελική αναμέτρηση και το χαρακτήρα τους και τελικά τον ίδιο το σκληρό ένοπλο αγώνα των 33 ημερών του Δεκέμβρη του 1944. Δεν πρόκειται να γράψουμε ιστορία της κατοχής. Θα ήταν αδιανόητο να καταχωρηθεί η ιστορία της κατοχής στις σελίδες ενός βιβλίου σαν κι αυτό. Θα επισημάνουμε τα βασικά σημεία που προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη πολιτική της Αγγλίας και του ΕΑΜ-ΚΚΕ, σημεία που φωτίζουν καθαρά τους λόγους που φτάσαμε στο Δεκέμβρη 1944 και θα αναλύσουμε τα αίτια και την άμεση αφορμή αυτής της αναμέτρησης. [...] 
Η σύγκρουση της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΕΑΜ) με τους Άγγλους αρχίζει από τις πρώτες μέρες της Κατοχής. Οι φάσεις αυτής της σύγκρουσης:
- Η προσπάθεια να μην αναπτυχθεί κίνημα της Αριστεράς.
- Μετά τη θυελλώδη ανάπτυξη του ΕΑΜ, οι Άγγλοι στήνουν παγίδες για να συντρίψουν αυτό το κίνημα.
- Μια ηγεσία ανίκανη, στην κορυφή του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, γλιστρά στο δρόμο της υποταγής: Κοινό Γενικό Στρατηγείο Ανταρτών, Λίβανος, Καζέρτα.
- Ο Τσόρτσιλ επιμένει στη συντριβή του ΕΑΜ.
- Η κρίσιμη στροφή στις 27-28/11/1944 οδηγεί στη σύγκρουση.
- Οι Άγγλοι, χτυπούν το Δεκέμβρη 1944, ενώ το ΕΑΜ, εθελοτυφλώντας, δεν αντεπιτίθεται.
- Μια δραματική σύγκρουση που κατέληξε στην ήττα της Αριστεράς και σφράγισε αρνητικά την πορεία του λαού μας.
- Μια ήττα που επέβαλε την ξενοκρατία στον τόπο μας με όλα τα επακόλουθα.


ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

 

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Δεκεμβριανά 1944
X