Μενού Φίλτρα

Η λογοτεχνία ζει μόνο αν θέτει πολύ μεγάλους στόχους, ακόμη και στόχους που είναι αδύνατον να πραγματοποιήσει. Η λογοτεχνία θα εξακολουθήσει να έχει μια λειτουργία μόνο αν οι ποιητές και οι συγγραφείς επιδοθούν σε εγχειρήματα που κανείς άλλος δε θα τολμούσε να φανταστεί.

 

Ο Ίταλο Καλβίνο πέθανε την παραμονή της αναχώρησής του για το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αφήνοντας πίσω του το κείμενο των διαλέξεων που θα έδινε εκεί. Η ελαφρότητα, η ταχύτητα, η ακρίβεια, η οπτικότητα, η πολλαπλότητα –οι αξίες στις οποίες είναι αφιερωμένα αυτά τα «αμερικανικά μαθήματα»– συνθέτουν ένα καλειδοσκοπικό πρίσμα μέσα από το οποίο ο Καλβίνο επισκοπεί ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνίας (από τον Βοκάκιο και τον Δάντη ώς τον Φλωμπέρ, τον Λεοπάρντι, τον Μούζιλ και τον Μπόρχες), και μαζί το δικό του συγγραφικό έργο. Το τελευταίο βιβλίο του αποτελεί έτσι, όχι μόνο ένα πνευματικό υστερόγραφο στο τέλος του αιώνα, αλλά και μια πρωτότυπη εισαγωγή στη λογοτεχνία και τη ζωή της επόμενης χιλιετίας.

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Γενικές Μελέτες για την Λογοτεχνία
 • Ο Όργουελ δικαιώθηκε;
  Γενικές Μελέτες για την Λογοτεχνία
  Στο ειδικό αφιέρωμα της ιταλικής εφημερίδας "Ουνιτά", απαντούν σαράντα δύο Ευρωπαίοι, πολιτικοί, ειδικοί επισ΄τημονες, συγγραφείς και καλλιτέχνες.
 • Ιστορία της παιδικής λογοτεχνίας
  ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΧΑΡΗΣ
  Γενικές Μελέτες για την Λογοτεχνία
  ΣΤ΄ έκδοση βελτιωμένη και συμπληρωμένη.
 • Η μοντέρνα λογοτεχνία ως πλαστική τέχνη
  ΦΡΑΝΚ ΤΖΟΣΕΦ
  Γενικές Μελέτες για την Λογοτεχνία
 • Μυθιστόρημα και κοινωνία
  ΕΝΤΟΥΙΝ ΜΠΕΡΥ ΜΠΕΡΓΚΑΜ
  Γενικές Μελέτες για την Λογοτεχνία
  Προυστ, Τζόυς, Κάφκα, κ.α
 • Το αστυνομικό μυθιστόρημα και ο περιοδικός τύπος
  ΧΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Γενικές Μελέτες για την Λογοτεχνία
  Το λαϊκό αστυνομικό περιοδικό στην Αμερική-Κατάλογοι περιοδικών και περιπετειών-Άρθρα σχετικά με τα λαϊκά αστυνομικά περιοδικά και τους ήρωες τους-Κατάλογοι περιοδικών και αστυνομικών περιπετειών στην Ελλάδα-Το αστυνομικό μυθιστόρημα
X