Μενού Φίλτρα

"Από που να ξεκινήσω; "Εχουν γραφτεί τόσο πολλά για τη Σφαγή του Πάνγκμπερν, όπως είναι πλέον γνωστή στα λαϊκά έντυπα όλης της υφηλίου, πού δυσκολεύομαι να δω αυτό το τραγικό γεγονός με καθαρή ματιά".

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 1988, λίγο μετά τις οκτώ, τα τριανταδύο ενήλικα μέλη μιας επιφανούς κοινότητας του Δυτικού Λονδίνου δολοφονούνται με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, και τα παιδιά τους απάγονται χωρίς να αφήσουν ίχνη. Μέσα από το ιατροδικαστικό ημερολόγιο του δρος Ρίτσαρντ Γκρέβιλ, αναπληρωματικού ψυχιατρικού συμβούλου της Αστυνομίας του Λονδίνου, ξετυλίγονται οί ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της σφαγής πού οδηγεί σε αδιέξοδο τους αστυνομικούς. Απελπισμένοι, ξαναβλέπουν με έκπληξη το βίντεο πού έχει γυριστεί στον τόπο του εγκλήματος. Ή επαγγελματική ψυχρότητα των φόνων ενισχύει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο έγκλημα. "Δεν φαίνεται να απομένει χώρος για καμία απολύτως νέα θεωρία" γράφει ό Γκρέβιλ, ωστόσο έχει κάποιες δικές του ιδέες, που τις ακολουθεί με αποφασιστικότητα παρά τις επανειλημμένες αποθαρρύνσεις από τους ανώτερούς του. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Πρόκειται για ένα πολιτικό-μελλοντολογικό θρίλερ γραμμένο από τη λιτή και άρτια στην έκφρασή της πένας του Μπάλαρντ. Μπορεί το θέμα να μοιάζει μακάβριο, αλλά εγείρει πολλά φιλοσοφικά και πολιτικά ερωτήματα για το αν μπορούμε να ελέγξουμε τις κοινωνίες του μέλλοντος, για το πού μπορεί να οδηγήσει ο έλεγχος της νεανικής ευαισθησίας κα το επικίνδυνο της αναζήτησης μιας "καθαρής" από κάθε παρεκτροπή κοινωνίας. (ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 23/4/2011)

Η υπερβολική αγάπη και φροντίδα μήπως είναι κι αυτή μια μορφή τυραννίας; Μήπως το τέλειο σύμπαν και η απόλυτα τακτοποιημένη ζωή που επιφυλάσσουν κάποιοι εύποροι γονείς στα παιδιά τους δημιουργούν τελικά έναν άκρως επικίνδυνο δεσποτισμό, τον "δεσποτισμό της καλοσύνης"; Ο Μπάλαρντ σοκάρει άλλη μια φορά με το θέμα του και τη γραφή του, και προειδοποιεί πως πίσω από τη βιτρίνα της επίπλαστης ευδαιμονίας μπορεί να κρύβονται τα πιο άγρια ένστικτα. (ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ, ΕΘΝΟΣ, 5/9/2011)

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ξένη Πεζογραφία
X