Μενού Φίλτρα

Στα κείμενα αυτά ο Κρισναμούρτι αναφέρεται σε ένα είδος ολικής επίγνωσης πέρα από τις νοητικές λειτουργίες.

Με την ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει, ερευνά θέματα όπως τη σημασία που έχει να ελευθερωθεί ο νους από την ίδια του τη διαμόρφωση τη δυνατότητα να γνωρίσει κανείς την αλήθεια ζώντας μέσα στην καθημερινή ζωή και το αδιάσπαστο της ελευθερίας, της αγάπης και της δράσης, κάτι που δίνεται με εξαιρετική σαφήνεια σε απάντηση ερώτησης για το "αν μπορεί κανείς να είναι ολοκληρωτικά ελεύθερος, ζώντας σ' αυτόν το δολοφονικό κόσμο, που ζούμε", όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "...Γίνε ελεύθερος και τότε θα αγαπάς σ' οποιαδήποτε κοινωνία ή πολιτισμό κι αν βρίσκεσαι.

Η ελευθερία και η δράση δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Το να είσαι ελεύθερος είναι δράση δεν είναι ότι υπάρχει δράση που σε κάνει ελεύθερο, κάτι που πρέπει να κάνεις ώστε να είσαι ελεύθερος. Αγάπα και το μίσος παύει.

Η ελευθερία, λοιπόν, η αγάπη και η δράση είναι αλληλένδετες και δεν μπορούν να χωριστούν, δεν μπορούν να κοπούν σε πολιτικές ή κοινωνικές δραστηριότητες και λοιπά. Ο νους, όντας στεριωμένος μέσα στην ελευθερία, δρα. Και αυτή η δράση του είναι αγάπη".


Πρόλογος

Σύντομη εισαγωγή στον Κρισναμούρτι

Πέντε συζητήσεις

Οκτώ συζητήσεις

Για τον διαλογισμό - 1969

Εσωτερικό άνθισμα

Ένας διάλογος κάποιου με τον εαυτό του

X