Μενού Φίλτρα

Με τον τίτλο "Εμείς οι Μακεδόνες", γεμάτος περηφάνια, ένας Μακεδών δημοσιογράφος έρχεται από την Μακεδονία να επανακαταθέσει την μαρτυρία της Ιστορίας σε καιρούς, όπου μια επίμονη, μακροχρόνια και γιγαντιαία εκστρατεία αποπειράται και εν μέρει επιτυγχάνει, σε διεθνές επίπεδο, να αφαιρέσει τους πανάρχαιους ελληνικούς όρους "Μακεδών" και "Μακεδονία" από την εθνική ταυτότητα του μακεδονικού ελληνισμού και από την ιστορική, εθνική και κρατική υπόσταση της Ελλάδος. 

[...] Το βιβλίο τούτο δεν διαμαρτύρεται ούτε κατηγορεί και δεν συνηγορεί ούτε απολογείται. Καταγράφει τα κυρίαρχα γεγονότα των τελευταίων διακοσίων ετών στην Μακεδονία, όπως αυτά έχουν απογραφεί αδιαφιλονίκητα σε αυθεντικά τεκμήρια και τ αφήνει να ομιλούν. Σημασιολογεί, επίσης, τα αίτια και την κατεύθυνση των γεγονότων υπό το πρίσμα της στρατηγικής σημασίας, που είχε και έχει η γεωγραφική θέση της Μακεδονίας κατά την αναμέτρηση και την εκάστοτε ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσα σε Δύση και σε Ανατολή, σε Βορρά και σε Νότο, σε Θάλασσα και σε Στεριά.
[...]
Η περιπέτεια είναι συναρπαστική -γιατί είναι αληθινή και προπάντως ανθρώπινη. Την αφηγείται ένας Μακεδών δημοσιογράφος, που την απέσπασε από τα ράφια των βιβλιοθηκών και την δίνει στο κοινό με τη δραματική αμεσότητα του ιστορικού ρεπορτάζ. Έτσι, όλοι όσοι λησμόνησαν θα ξαναθυμηθούν και όσοι αγνοούν θα πληροφορηθούν. Όλοι όμως θα διδαχθούμε από τον πιο αμείλικτο και εύστοχο Δάσκαλο: τη Ζωή.

- Το παραπάνω είναι απόσπασμα από τον Επίλογο που δημοσιεύθηκε στο οπισθόφυλλο τούτου του βιβλίου κατά τις δύο πρώτες εκδόσεις του 1986 και του 1987.


ΔΙΔΑΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η Γ’ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΟΔΟΞΟΝ ΓΕΝΟΣ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΜΟΣ
Ο ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1878
ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ 1880-1900
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
ΚΟΜΙΤΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΠΥΡΩΝ
ΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ
ΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Η ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ
ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΟΣ
ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ο ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ
Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ
Η ΠΛΕΚΤΑΝΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΙΤΟ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΑ
Σ

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Μακεδονία - Θράκη
X