Μενού Φίλτρα

Υπάρχει γενικά η εντύπωση ότι ο Ρεμπώ ήταν ένας Μότσαρτ της ποίησης. Αυτό είναι κάπως σχηματικό και ίσως εύκολο. Ασφαλώς και πρόκειται για παιδική ιδιοφυΐα, που κρύβει ενδόμυχο σπαραγμό. Στην περίπτωση όμως του Ρεμπώ η ιδιοφυΐα δεν βρίσκεται τόσο στο πηγαίο ταλέντο όσο στις εκλάμψεις που αναπηδούν από μια διαρκή αυτοαναίρεση έως την τελική -αυτοκαταστροφική- απολύτρωση. Η ίδια η συγγραφή δεν ξέρω κατά πόσο τον ενδιέφερε αληθινά ως ενασχόληση, ούτε και κατά πόσο τα σημαντικότερα γραπτά του είναι επιτεύγματα μόνο λογοτεχνικής δεξιοτεχνίας. Εκείνο που πραγματικά υπήρξε το ισχυρότερό του όπλο, για να πετύχει μια τομή μέσα στην παγκόσμια ευαισθησία και να προκαλέσει επανάσταση στον τομέα της ποιητικής μόδας σε επίπεδο οικουμενικό, είναι ο πεισματικός πνευματικός και εκφραστικός αποφατισμός του. 

Ο Ρεμπώ δεν είναι μεγάλος μόνο για τα παράξενα ποιήματα, που με τόση ανιδιοτέλεια κυριολεκτικά έριξε στο χαρτί. Είναι μεγάλος ιδίως γιατί είχε το σθένος να αντιτάσσεται διαρκώς σε ό,τι χαρισματικό διέθετε ή σε ό,τι λαμπρό κατακτούσε, έστω κι αν αυτό στα μάτια των άλλων θα μπορούσε να φαντάζει δώρο ή τρόπαιο μοναδικό και πολύτιμο. Ο Ρεμπώ συνιστά μια αδιάκοπη αυτοεναντίωση. Αυτοεναντίωση που δεν τον καθιστά μόνο έναν "επαναστάτη χωρίς αιτία" στον χώρο των γραμμάτων, που έφερε μαζί με άλλους την ανανέωση, αλλά τον καθιστά κυρίως έναν αγωνιστή της απόλυτης Αυθεντικότητας, που τίναξε στον αέρα τις παμπάλαιες βεβαιότητες, σπέρνοντας για πάντα στις καλλιτεχνικές ψυχές του δυτικού κόσμου το δηλητήριο της καχυποψίας ως προς τον ίδιο τους τον εαυτό.


Στρατής Πασχάλης: 

ΡΕΜΠΩ

Αρθούρος Ρεμπώ:

CE QU'ON DIT AU POETE

A PROPOS DE FLEURS

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ 

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ:

ΣΤΟΝ THEODORE DE BANVILLE

ΣΤΟΝ GEORGES IZAMBARD

ΣΤΟΝ PAUL DEMENY

ΣΤΟΝ ERNEST DELAHAYE

Στρατής Πασχάλης:

ΣΧΟΛΙΑ - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΕΝΑ "ΦΥΤΟΛΟΓΙΚΟ" ΠΟΙΗΜΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

"Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΩΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ"

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ξένη Ποίηση
 • Η έρημη χώρα
  ΤΟΜΑΣ ΣΤΕΡΝΣ ΕΛΙΟΤ
  Ξένη Ποίηση
  Τέταρτη έκδοση. Εισαγωγή, σχόλια, μετάφραση Γιώργου Σεφέρη. Εξώφυλλο Γιάννη Μόραλη.
 • Beat ανάλεκτα
  Ξένη Ποίηση
  Πρόλογος, μετάφραση, επιμέλεια κειμένων Γιάννης Λειβαδάς. Τυπώθηκε σε 350 αριθμημένα αντίτυπα (αυτό αρ.23)
 • Η ποίηση της μαύρης Αφρικής
  ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
  Ξένη Ποίηση
  Ανθολογία. Επιλογή, μετάφραση, εισαγωγή, σημειώσεις, κριτικά σχόλια: Αθαν. Β. Νταουσάνη. Β' έκδοση συμπληρωμένη και εμπλουτισμένη.
 • Όκνος / Ocnos
  ΘΕΡΝΟΥΔΑ ΛΟΥΙΣ
  Ξένη Ποίηση
  Πρόκειται για 64 πεζά ποιήματα που ο Λ.Θερνούδα άρχισε να συνθέτει το 1940 στην Γλασκώβη. Η έκδοση είναι δίγλωσση [Ισπανικά - Ελληνικά] και περιλαμβάνει εκτενή πρόλογο καθώς και σημειώσεις του μεταφραστή.
 • Εκεί που είχαν ζήσει
  ΚΑΡΒΕΡ ΡΕΫΜΟΝΤ
  Ξένη Ποίηση
  Δίγλωσση έκδοση.
X