Μενού Φίλτρα

Πολλές δεκαετίες πέρασαν από την ήττα του γερμανικού καθεστώτος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη "δαιμονοποίηση" της Εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας από τους νικητές δυτικούς και ανατολικούς. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 όμως, οι νέοι ιστορικοί επιχειρούν ν' αλλάξουν την οπτική γωνία θεώρησης των ιδεολογικών δεδομένων και αξιόλογησης των πολεμικών συμβάντων που συντάραξαν τον 20ο αιώνα. Και το πετυχαίνουν, ανατρέποντας την απολυτότητα της κυριαρχούσας μέχρι τότε ιστορικής σκέψης.

Σήμερα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: Τι ήταν τελικά το Τρίτο Ράιχ; Ποιες οι δομές του; Πώς λειτουργούσε; Τί σήμαινε Εθνικοσοσιαλισμός; Τί έχει απομείνει; Πώς έβλεπαν και γιατί προσκύνησαν τον Φίρερ Χίτλερ οι Γερμανοί; Πώς και γιατί τον μυθοποίησαν αρνητικά οι ιστορικοί; Υπήρξε στην πραγματικότητα άνθρωπος του μεγάλου κεφαλαίου; Όλα αυτά απαντώνται στη μελέτη του Κώστα Λαναρά, με αδιάσειστα στοιχεία και πρωτότυπη σκέψη.

Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία εκδίδεται βιβλίο που πραγματεύεται συνολικά το θέμα "Εθνικοσοσιαλισμός: κίνημα, κόμμα, κράτος" από την περίοδο της γερμανικής αυτοκρατορίας (1871-1914). Τα κεφάλαιά του αναλύουν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του ναζιστικού κόμματος, κι ό,τιδήποτε επακολούθησε μέχρι το τέλος του πολέμου το 1945.

 


 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 1871-1914

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1914-1918

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ 1919-1933

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ 1933-1939

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ

Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ 1939-1945

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Γερμανία και Αυστρία
 • Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών
  ΜΑΡΑΣΙΝ ΠΩΛ Ρ.
  Γερμανία και Αυστρία
  Με φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
 • Η πτώση
  ΦΕΣΤ ΓΙΟΑΧΙΜ
  Γερμανία και Αυστρία
  Με φωτογραφίες εντός κειμένου,
 • Η άνοδος και η πτώσις του Γ' Ράϊχ
  ΣΑΪΡΕΡ ΓΟΥΙΛΙΑΜ
  Γερμανία και Αυστρία
  3 Τόμοι - Πλήρες έργο. Με φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
 • Η ιστορία των Βάφφεν SS
  ΝΤΕΓΚΡΕΛ ΛΕΟΝ
  Γερμανία και Αυστρία
  Περιέχει και το κείμενο του Τεντ Ο΄ Κήηφη:Λεόν Ντεγκρέλ και η σταυροφορία για την Ευρώπη.Με φωτογραφίες και εικόνες εκτός κειμένου.
 • Η δίκη της Νυρεμβέργης
  Ρ. Α. ΣΤΕΪΝΙΓΚΕΡ
  Γερμανία και Αυστρία
  Περιλαμβάνει τα πρωτόκολλα, τα αυθεντικά έγγραφα και ολόκληρο το υλικό της δίκης των υπεύθυνων αρχηγών του πολέμου, εις το Διεθνές Στρατοδικείον.
X