Μενού Φίλτρα

Μετά την έκθεση Σιάντου για τα Δεκεμβριανά, δίνεται τώρα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, ολόκληρη η έκθεση του Δημκρατικού Στρατού για τα αίτια που προκάλεσαν τον Εμφύλιο Πόλεμο. Πρόκειται για το πολυσέλιδο Υπόμνημα που είχε υποβάλλει το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ στην Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ, τον Μάρτιο του 1947, αποκαλύπτοντας με φρίκη στη διεθνή κοινότητα, την έκταση της τρομοκρατίας και της βίας σε βάρος των δημοκρατικών πολιτών στην Ελλάδα από τη Συμφωνία της Βάρκιζας και μετά, το 1945-1947.

Το Υπόμνημα, που υπογράφεται από τον Μάρκο Βαφειάδη, ως αρχηγό του ΔΣΕ, φέρει τον τίτλο: "Για τα αίτια που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο και η γνώμη μας για το σταμάτημα του". Στο σύνολο του είναι μια λεπτομερής όσο και ανατριχιαστική καταγραφή των εγκλημάτων που διέπρατταν καθημερινά, πάνω από δύο χρόνια, με την άδεια των Άγγλων και την ντόπιας αντίδρασης, στα χωριά και τις πόλεις της υπαίθρου, οι συμμορίες αρχιδολοφόνων και ληστών τύπου Σούρλα, Καλάρα, Καλαμπαλίκη, Βουρλάκη, Μαγγανά, Κατσαρέα και άλλων.

Δολοφονίες, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, λεηλασίες, εμπρησμοί και αρπαγές ολόκληρων νοικοκυριών αποτελούσαν το καθημερινό σκηνικό εκείνα τα βάρβαρα χρόνια. Μέσα σ΄αυτόν τον εφιάλτη της ταπείνωσης και του θανάτου, κάποιοι θα υπερασπιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτοί ήταν οι πρώτοι αντάρτες του Δεύτερου Αντάρτικου. Έτσι άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος.

 • Η εποποιΐα των Ελληνικών οχυρών
  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
 • Ο Αγώνας του Οχυρού Ιστίμπεϊ
  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα. Με φωτογραφίες εντός κειμένου.
 • Απομνημονεύματα
  ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με ιδιόχειρο σημείωμα του συγγραφέα. Με φωτογραφίες εκτός κειμένου. Με λίστα αναγνωρισθέντων από την πολιτεία αγωνιστές της Ε.Α.Ο. "Σατανά"
 • Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41
  ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΠ.
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Χαρακτηριστικές καταγραφές-ντοκουμέντα καθοριστικά για την εξέλιξη του, καθώς και ενδιαφέρουσες ιστορικές αναδρομές για την περίοδος της διεξαγωγής του. Με εικόνες και φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
 • Αντάρτης στα Βουνά της Ρούμελης
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ)
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  3 Τόμοι - Πλήρες έργο. Με φωτογραφίες εκτός κειμένου
X