Μενού Φίλτρα

Μετά την έκθεση Σιάντου για τα Δεκεμβριανά, δίνεται τώρα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, ολόκληρη η έκθεση του Δημκρατικού Στρατού για τα αίτια που προκάλεσαν τον Εμφύλιο Πόλεμο. Πρόκειται για το πολυσέλιδο Υπόμνημα που είχε υποβάλλει το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ στην Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ, τον Μάρτιο του 1947, αποκαλύπτοντας με φρίκη στη διεθνή κοινότητα, την έκταση της τρομοκρατίας και της βίας σε βάρος των δημοκρατικών πολιτών στην Ελλάδα από τη Συμφωνία της Βάρκιζας και μετά, το 1945-1947.

Το Υπόμνημα, που υπογράφεται από τον Μάρκο Βαφειάδη, ως αρχηγό του ΔΣΕ, φέρει τον τίτλο: "Για τα αίτια που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο και η γνώμη μας για το σταμάτημα του". Στο σύνολο του είναι μια λεπτομερής όσο και ανατριχιαστική καταγραφή των εγκλημάτων που διέπρατταν καθημερινά, πάνω από δύο χρόνια, με την άδεια των Άγγλων και την ντόπιας αντίδρασης, στα χωριά και τις πόλεις της υπαίθρου, οι συμμορίες αρχιδολοφόνων και ληστών τύπου Σούρλα, Καλάρα, Καλαμπαλίκη, Βουρλάκη, Μαγγανά, Κατσαρέα και άλλων.

Δολοφονίες, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, λεηλασίες, εμπρησμοί και αρπαγές ολόκληρων νοικοκυριών αποτελούσαν το καθημερινό σκηνικό εκείνα τα βάρβαρα χρόνια. Μέσα σ΄αυτόν τον εφιάλτη της ταπείνωσης και του θανάτου, κάποιοι θα υπερασπιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτοί ήταν οι πρώτοι αντάρτες του Δεύτερου Αντάρτικου. Έτσι άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος.

X