Μενού Φίλτρα

Είναι εύκολο να υποθέτεις. Αν δεν ήταν οι Beatles, θα ήταν κάποιοι άλλοι. Αν δεν ήταν οι Kraftwerk, θα ήταν κάποιοι άλλοι. Αν δεν ήταν οι Public Enemy, θα ήταν κάποιοι άλλοι. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι αυτό που έχει γίνει. Ήταν οι Beatles, ήταν οι Kraftwerk, ήταν οι Public Enemy.

Ήταν ο Chuck D και η παρέα του, που τη συγκεκριμένη στιγμή έδωσαν μια γροθιά στο αμερικάνικο κουφάρι, έφτυσαν τις καυτές λέξεις με ρυθμό πολυβόλου, έδωσαν δημιουργικό νόημα στη ζωή του δρόμου, των συμμοριών, των πιτσιρικάδων που απελπίζονταν πριν καν περπατήσουν.

Επειδή η μουσική τους ήταν τα σκρατς, η μόνη μελωδία που είχαν διαθέσιμη ήταν τα λόγια των τραγουδιών τους και μ' αυτά πάλεψαν κερδίζοντας μάχες κι ανοίγοντας πόρτες απ' όπου πέρασαν πολλοί. Όπως κι αν το δει κανείς, οι Public Enemy ήταν (και είναι) ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δεδομένα της μεταπολεμικής Αμερικής και ο Chuck D έχει πολλά να πει γι' αυτή την κουλτούρα. Μέσα από τη δική του πορεία στη μουσική, βγαίνουν εικόνες για τη σύγχρονη Αμερική, τις συμμορίες, τους ανθρώπους, τη ζωή όπως είναι σήμερα. Κι επειδή πολλοί μιλάνε για πολλά στις μέρες μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Chuck D δικαιούται να μιλάει για ένα κίνημα στο οποίο έδωσε κι ο ίδιος πνοή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

"Η Ψυχή στον Πάγο των 90'S. Εδώ δε μιλάει ο έγκλειστος Έλτριτζ Κλήβερ, αλλά ο σταρ του Ηίρ-Ηορ, Chuck D. Ίδια οργή, ίδιος φανατισμός, ίδια πίστη στη μαύρη δύναμη. Τριάντα χρόνια μετά, η απόγνωση στα γκέτο των μαύρων έχει απλά μεγαλώσει." (Δημήτρης Αναστασόπουλος - Ελευθεροτυπία)


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ SPIKE LEE

ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΜΑΥΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;

ΕΝΑ ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ PUBLIC ENEMY

ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕΣ

ROCKRAP

ΑΦΡΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ '91: Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΥΡΩΝ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΩΝ

ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ PUBLIC ENEMY: ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ, 32 ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Μουσική - Τραγούδι - Χορός
X