Μενού Φίλτρα

«Χασάπη, γράμματα!»
Τι ήταν αυτή η κατακραυγή; Πότε ακούστηκε πρώτη φορά και πού;
Τι ήταν η «τρικέζε», η «τιτλέζα» και άλλα περίεργα;
Πώς εμφανίστηκε στο πανί η Αλίκη, η Τζένη, η 'Αννα, ο Κώστας, ο Σωτήρης;
Ποιος ήταν ο Σκούρας, ο Δαμασκηνός, ο Μιχαηλίδης, ο Φίνος;
Ποια ήταν η Μαρία του διπλανού μπαλκονιού και ποιος ο Μάνος της οδού Μάνου;
Ο χαλβάς του Σικελιανού, το ρυζόγαλο του Τερζάκη και οι «κύριοι» του Καμπανέλλη...
Γιατί έτρεχε τόσο πολύ ο Θανάσης;
Τι έπαιζαν οι λαϊκοί κινηματογράφοι της Ομόνοιας μπροστά και πίσω από την οθόνη;
Πόσο πληρώθηκε μια ρεκλάμα του ΠΡΟΠΟ σε ελληνική ταινία στα χρόνια της αθωότητας;
Στα δίχτυα πότε της οδού Ζαλοκώστα και πότε της Πανεπιστημίου 10...
Σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα, η απάντηση βρίσκεται σ' αυτό το βιβλίο. Με μια εξέλιξη πολύ κινηματογραφική, που «γράφει» έντονα την πορεία του σινεμά στην Ελλάδα και που διαβάζεται χωρίς αναπνοή από την πρώτη ως την τελευταία αράδα.
Ένα απρόβλεπτο οδοιπορικό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, χωρίς ευχολόγια και «λιβανωτούς», γεμάτο σπαρταριστά γεγονότα, πολλή νοσταλγία, ειρωνεία, χιούμορ, σάτιρα και παρασκήνια για όσους «έκαναν σινεμά», με τον τρόπο του ο καθένας, με την καρδιά τους ή με την τσέπη τους ή και με τα δύο μαζί.
Σαν μια αστείρευτη πηγή κινηματογραφικών γνώσεων, με πολλές αναφορές στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στιγμιότυπα της καλλιτεχνικής ζωής, ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Γιώργος Λαζαρίδης μιλάει για τον ελληνικό κινηματογράφο, έτσι όπως εκείνος τον έζησε και τον έμαθε από τα παιδικά του χρόνια μέχρι πρόσφατα. Πενήντα χρόνια στη δουλειά, με 200 ταινίες και 100 θεατρικά έργα... τι έχει να βγάλει ο άνθρωπος...
Το Φλας Μπακ. Μια Ζωή Σινεμά είναι ένα βιβλίο που, αν δεν ήταν τόσο αληθινό, θα μπορούσε να είναι ένα συναρπαστικό σενάριο. Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι πραγματικά και ανήκουν απλώς στην... πονεμένη ιστορία που λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ.

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Κινηματογράφος
X