Μενού Φίλτρα

Για το βιβλίο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω έκκληση στην καλή θέληση του αναγνώστη. Αποτελεί την πρώτη μου συγγραφική απόπειρα, γράφτηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και κατά συνέπεια για κάθε έλλειψη ή ατέλεια θα είναι ευπρόσδεκτη μια διάθεση επιείκειας.
Την επιθυμία να μιλήσω για το μεγάλο Επιστήμονα, Ερευνητή, Άνθρωπο και Έλληνα Γεώργιο Ν. Παπανικολάου γέννησε ο θαυμασμός για το έργο και την προσωπικότητά Του καθώς και η αγάπη που έθρεψε ο στενός συγγενικός μας δεσμός.
Το κύριο ενδιαφέρον και τη σπονδυλική στήλη του βιβλίου αποτελούν οι επιστολές Του. Ανάμεσα σε όσες έχουν επιλεγεί για να δώσουν με μιαν άμεση επαφή την εξέλιξη της προσωπικότητας και της πορείας του από τα παιδικά χρόνια ως το τέλος της ζωής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκείνες που γράφτηκαν στη νεανική ηλικία, γιατί δείχνουν πόσο νωρίς στόχευε τόσο μακριά. Τα περισσότερα και σημαντικότερα απ' αυτά τα γράμματα διέσωσε με τη στοργική της φροντίδα η αδελφή του Νίνα Σταματίου. Απευθύνονται σ' εκείνη καθώς και στους γονείς τους με τους οποίους εκείνη συγκατοικούσε ως το θάνατό τους. Δυστυχώς δε βρέθηκε η αλληλογραφία που ο Παπανικολάου διατηρούσε την ίδια εποχή με τη μικρότερη αδερφή Ελένη Γ. Βογιατζή, γιατί πέθανε πολύ νέα και το σπιτικό της διαλύθηκε κάτω από δραματικές συνθήκες.
Θα ήθελα να επισημανθεί ότι, ενώ το βιβλίο είναι τυπωμένο σε σύστημα μονοτονικό, οι επιστολές έχουν μεταφερθεί με απόλυτη ακρίβεια σ' ό,τι αφορά την ορθογραφία, τη στίξη κι ακόμα ό,τι άλλο χαρακτηρίζει τον τρόπο γραφής του Παπανικολάου. Παράδειγμα, η συνήθεια ν' αποτείνεται σε πρόσωπα οικεία ή νεότερα με Σ (κεφαλαίο) (Σας στέλλω, Σου γράφω), ένδειξη άκρας ευγένειας και σεβασμού στην ατομικότητα του άλλου.
Ιδιαίτερη δόθηκε μέριμνα να είναι σε ύφος απλό το κείμενο που συνδέει τις επιστολές και φωτίζει το περιεχόμενό τους με στοιχεία από τη ζωή και την εξέλιξη του μεγάλου Επιστήμονα. Γιατί βασική είναι η πρόθεση να γίνει δυνατή στο ευρύ κοινό η προσέγγιση μιας παρόμοιου μεγέθους προσωπικότητας.
Επιθυμώ να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σε όσους με οποιοδήποτε τρόπο παραστάθηκαν και βοήθησαν αυτή μου την προσπάθεια.
Τέλος, με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη θ' αναφερθώ στη Νανά Ν. Καλλιανέση, δημιουργό των Εκδόσεων "Κέδρος", και πρώτη επίσης ανιψιά του Παπανικολάου, που με την πολύτιμη συμβολή της πραγματοποιήθηκε η επιθυμία όλης της οικογένειας για μια πνευματική προσφορά στη μνήμη Του. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)


 

Πρόλογος
Εισαγωγή
1. Παιδικά και νεανικά χρόνια (1883-1907)
2. Ευρύτερες σπουδές στη Γερμανία (1907-1910)
3. Επιστροφή στην Ελλάδα. Γάμος. Γαλλία. Μονακό (1910-1912)
4. Και πάλι στην Πατρίδα. Σύντομο ταξίδι στη Γερμανία. Βαλκανικοί Πόλεμοι. Αναχώρηση για το Νέο Κόσμο (1912-1913)
5. Αμερική - Αγώνες για δικαίωση (1913-1954)
6. Σε πρώτο πρόσωπο (1954-1955)
7. Νέες προοπτικές. Ταξίδι στη Δυτική Ευρώπη (1955-1957)
8. Διακοπές στην Ελλάδα (1957)
9. Συνέχεια και τέλος (1957-1962)
Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις

 

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Βιογραφίες, Μαρτυρίες, Απομνημονεύματα
X