Μενού Φίλτρα

Η Ανθρώπινη κατάσταση, ένα εντυπωσιακά πρωτότυπο έργο που σφύζει από αναπάντεχες αποκαλυπτικές σκέψεις και συμπεράσματα, είναι σήμερα, από πολλές απόψεις, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα απ' ό,τι όταν πρωτοεμφανίστηκε, το 1958. Η Hannah Arendt μελετά την κατάσταση της σύγχρονης ανθρωπότητας υπό το πρίσμα της ικανότητάς μας να πράττουμε. Τα προβλήματα που η Arendt προσδιόρισε τότε -η ελάττωση της ανθρώπινης πράξης και της πολιτικής ελευθερίας και το παράδοξο γεγονός ότι, ενώ οι ανθρώπινες δυνάμεις αυξάνονται μέσα από την πρόοδο των θετικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, είμαστε λιγότερο ικανοί να ελέγχουμε τις συνέπειες των πράξεών μας- παραμένουν ανεπίλυτα.

Αυτή η νέα έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή από τη Margaret Canovan, διακεκριμένη μελετήτρια της Arendt, που αναλύει διεισδυτικά την επιχειρηματολογία του βιβλίου και εξετάζει τη σημασία του σήμερα. Η Ανθρώπινη κατάσταση, ένα κλασικό έργο της πολιτικής και της κοινωνικής θεωρίας, έχει αποδειχθεί αγέραστη και πάντοτε επίκαιρη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

"Υπάρχουν φορές που ένα βιβλίο μού δίνει την εντύπωση ότι έχει γραφτεί ειδικά για μένα... Η Ανθρώπινη κατάσταση ανήκει σε αυτά, τα λίγα και εκλεκτά". (W. Η. Auden)

"Ο συνδυασμός τρομερής διανοητικής δύναμης και κοινού νου σε όλο του το μεγαλείο καθιστά τις σκέψεις και τα συμπεράσματα της Arendt σχετικά με την ιστορία και την πολιτική εκπληκτικά και συγχρόνως προφανή". (Mary McCarthy, The New Yorker)


Εισαγωγή της Margaret Canovan (1998)

Πρόλογος

Η ανθρώπινη κατάσταση

Η δημόσια και η ιδιωτική σφαίρα

Ο μόχθος

Η εργασία

Η πράξη

Η vita active και η νεότερη εποχή

Ευχαριστίες

Σημειώσεις

Ευρετήριο

Σε άλλες εκδόσεις
Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Φιλοσοφία
 • Finis Graeciae
  ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  Φιλοσοφία
  Με ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα
 • Ο Αντίχριστος
  ΝΙΤΣΕ ΦΡΙΝΤΡΙΧ
  Φιλοσοφία
  Εισαγωγικά: Κωνσταντίνος Δ. Δεληκωσταντής. Μετάφραση - προλεγόμενα - σημειώσεις - γλωσσάριο: Βαγγέλης Δουλαβέρης. Φιλολογική θεώρηση: Δημήτρης Πολυχρονάκης. Γενική επιμέλεια - επίμετρο: Κωνσταντίνος Ιωαν. Μπελέζος
 • Μεταφυσικής προλεγόμενα
  ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Φιλοσοφία
 • Εξέγερση ενάντια στον σύγχρονο κόσμο
  ΕΒΟΛΑ ΙΟΥΛΙΟΣ
  Φιλοσοφία
 • Η αγιοσύνη, ο ερωτισμός και η μοναξιά
  ΜΠΑΤΑΪΓ ΖΩΡΖ
  Φιλοσοφία
  Ζωγραφική στο εξώφυλλο Πελαγία Κυριαζή. Περιέχει επίσης την κινέζικη ιστορία: "Η ιστορία της πηγής με τα Ροδακινάνθια" του Τάο Γιουάν Μινγκ (372-427 μ.χ.) σε απόδοση Τζούλιας Τσακίρη
X