Μενού Φίλτρα

"Ο οίκτος είναι αδυναμία με μια κίνηση της βέργας που κρατούσε, ο παντοδύναμος σφράγιζε τη μοίρα των θυμάτων του, αριστερά ο άμεσος θάνατος, οι θάλαμοι αερίων, δεξιά ο αργός θάνατος, η καταναγκαστική εργασία ή το εργαστήριό του, το μεγαλύτερο στον κόσμο, το οποίο τροφοδοτούσε με "κατάλληλο ανθρώπινο υλικό" (νάνους, γίγαντες, δύσμορφους, διδύμους) σε καθημερινή βάση, με την καθημερινή άφιξη των συρμών. Μπορούσε να κάνει ενέσεις, να μετρά, να ματώνει να πετσοκόβει, να δολοφονεί, να διενεργεί αυτοψίες στη διάθεσή του, ένας ολόκληρος ζωολογικός κήπος με παιδιά-πειραματόζωα, προκειμένου να ξεκλειδώσει τα μυστήρια της διδυμίας, να παράγει υπερανθρώπους και να κάνει τους Γερμανούς γονιμότερους.
Ένας ονομαστός γιατρός, πρωτεργάτης ειδεχθών εγκλημάτων στο Άουσβιτς. Στα χέρια του οι άνθρωποι γίνονται πειραματόζωα. Ο αρχάγγελος του θανάτου για το Τρίτο Ράιχ έχει ονοματεπώνυμο: Γιόζεφ Μένγκελε.
Το 1949, καταφτάνει στην Αργεντινή. Κρύβεται πίσω από διάφορα ψευδώνυμα και πλαστές ταυτότητες. Στο Μπουένος Άιρες ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή με νέα καθήκοντα. Η κυβέρνηση του Χουάν Περόν δείχνει ανοχή σε όσους είναι πρόθυμοι να αποποιηθούν δήθεν το ναζιστικό παρελθόν τους.
Πώς ο καταζητούμενος γενετιστής κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα δίχτυα της δικαιοσύνης για τριάντα ολόκληρα χρόνια; Στο μυθιστόρημά του, που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ο Olivier Guez ιχνηλατεί τα κρυφά μονοπάτια της Ιστορίας και αναρωτιέται σε τι και σε ποιους μπορεί να ήταν "χρήσιμος" ο διαβόητος γιατρός των Es Es. Η οργουελική όψη των απαρχών του Ψυχρού Πολέμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Είναι σαν να γλιστράς αργά μέσα σε μια μπανιέρα με παγωμένο νερό. Τρόμος και δέος". (Liberation)

Βραβείο Renaudot 2017

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ξένη Πεζογραφία
X