Μενού Φίλτρα

Με την έκθεση Σιάντου για τα Δεκεμβριανά, που βρέθηκε έπειτα από 41 χρόνια και δημοσιεύεται τώρα, η ελληνική αριστερά μπορεί να ρίξει μια νέα ματιά σε μια περίοδο που σημάδεψε την πορεία της για μισό περίπου αιώνα.

Ο Γιώργης Σιάντος, από την θέση του σαν Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ την εποχή εκείνη και σαν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ, σήκωσε όλο το βάρος της σύγκρουσης των προοδευτικών δυνάμεων με τους Άγγλους και την ντόπια ανασυντασσόμενη αντίδραση.

Πριν ακόμα του καταλογιστούν οι ευθύνες για την συντριβή του μεγάλου κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, στο τέλος Γενάρη και στις αρχές Φλεβάρη 1945 συνέταξε δύο εκθέσεις, μια αναλυτική και μια συνοπτική για τα Δεκεμβριανά. Οι εκθέσεις αυτές φέρουν τις υπογραφές και των δύο άλλων μελών της ΚΕ του ΕΛΑΣ, Μάντακα και Χατζημιχάλη, καθώς και την σφραγίδα της ΚΕ του ΕΛΑΣ.

Μαζί με την έκθεση Σιάντου, δημοσιεύεται και η άγνωστη έκθεση της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, που συνέταξε ο διοικητής της Θόδωρος Αμάρμπεης. Τα δύο αυτά κείμενα δίνουν την πιο άμεση ζωντανή και ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων του Δεκέμβρη 1944.

Μέχρι τώρα, η εξήγηση των Δεκεμβριανών στηρίχτηκε περισσότερο σε υποθέσεις και λιγότερο σε ντοκουμέντα. Με το βιβλίο αυτό εγκαινιάζεται η παρουσίαση και των ίδιων των ντοκουμέντων που βρέθηκαν άθικτα και ήδη μελετά και ταξινομείεπιτελείο ερευνητών με επικεφαλής τον ιστορικό Περικλή Ροδάκη.

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Δεκεμβριανά 1944
X