Μενού Φίλτρα

Πρόλογος: Χάρις Κατάκη
Ένα βιβλίο για τις Ελληνίδες μητέρες, για τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες τους, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή, για τις προσπάθειές τους να αναθρέψουν παιδιά που να κοιτούν το παρελθόν με τρυφερότητα και το μέλλον με ελπίδα.
Είναι το χρονικό μιας πορείας που σε φέρνει κοντά στην παραδοσιακή ελληνική οικογένεια αλλά και στη σύγχρονη οικογένεια της Αθήνας και σου επιτρέπει να δεις από κοντά την καθημερινή ζωή πολλών γυναικών. Να κοιτάξεις λίγο πιο πέρα από τη δική σου πραγματικότητα και να σταθμίσεις πιο ρεαλιστικά τι σημαίνει να είσαι μητέρα σήμερα.
Η πανάρχαια λειτουργία της μητρότητας και της σχέσης μητέρας και παιδιού παίρνει νέες διαστάσεις όταν εξετάζεται από εξελικτική διαχρονική σκοπιά. Όπως με ανάγλυφη σαφήνεια δείχνει στο βιβλίο της η Μαριέλλα Δουμάνη, οι αντιλήψεις της κοινωνίας για τη μητρότητα, αλλά και της ίδιας της μητέρας για τον εαυτό της, αντικατοπτρίζουν τις αντιλήψεις για τη ζωή, τις κοινωνικές και τις οικογενειακές σχέσεις που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη εποχή. Μέσα από τις οξυδερκείς και ευαίσθητες παρατηρήσεις της, τα πειραματικά της δεδομένα και πορίσματα, βλέπουμε να ανατρέπεται η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πως η μητρότητα, και όσα η έννοια αυτή συνεπάγεται, καθορίζονται από την βιολογική υπόσταση της γυναίκας και συνεπώς μένουν σταθερά και αναλλοίωτα. Με την ανατροπή αυτής της θέσης μάς ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την κατανόηση των αλλαγών σε ό, τι αφορά τη γυναικεία ταυτότητα, τον μητρικό ρόλο και τη σχέση μητέρας και παιδιού.

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Κοινωνιολογία - Κοινωνική Ανθρωπολογία
X