Μενού Φίλτρα

Το καλοκαίρι του 1944 ο καπετάν Λευτεριάς και ο Θανάσης Χατζής πορεύονταν καβάλα από τη Λιβαδειά στην Αταλάντη συζητώντας. Στη διασταύρωση για το Μαρτίνο, η συζήτηση γύρισε στην Ιστορία. "Έτσι κι αλλιώς η ιστορία δεν μπορεί παρά να μας δικαιώσει", είπε ο καπετάνιος. Και ο Θανάσης Χατζής, που από γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ μόλις είχε τοποθετηθεί γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Περιοχής Στερεάς, απάντησε: "Εξαρτάται από κείνον που θα τη γράψει την ιστορία".
Η αγωνία για την Ιστορία διαπερνά όλα τα κείμενα των ανθρώπων της Αριστεράς που έζησαν έντονα τα γεγονότα της "θερμής" δεκαετίας του '40. Ο υπότιτλος της πρώτης εκδοχής του βιβλίου του Γεωργούλα Μπέικου, που γράφτηκε το 1958-1959 στη Γιούρα, ήταν Μαρτυρική Κατάθεση ενώπιον της Ιστορίας. Ο Γεωργούλας κατέγραψε τις αναμνήσεις του, γιατί θεωρούσε ότι "Την ιστορία θα τη γράψουμε εμείς, που έχουμε την τιμή να είμαστε από τους δημιουργούς της" και αργότερα, "αύριο", οι επιστήμονες ιστορικοί.
Για τους ιστορικούς, η χρήση μιας μαρτυρίας ως ιστορικής πηγής θέτει ως προϋπόθεση τη μελέτη της μνήμης και τον τρόπο δόμησής της. Οι γραπτές μαρτυρίες είναι έμμεσες, δευτερογενείς (σε σχέση με τα γεγονότα) πηγές. Καταγράφουν εκ των υστέρων βιωμένες εμπειρίες. Αποτελούν καταγραφές μνημονικών τόπων και η μνήμη είναι επιλεκτική, θυμάται αυτά που θέλει να θυμάται και πολλά γεγονότα τα αφήνει να πέσουν στη λησμονιά, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα.


Τόμος Α.
ΤΑΣΟΥΛΑ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο ΤΟΠΟΣ 
ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ
ΩΡΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ - ΜΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΟΝΟΙ ΓΕΝΝΑΣ
Ο ΓΕΓΟΝΕ
Τόμος Β.
ΟΙ ΟΧΤΩ ΕΝΤΟΛΕΣ
ΣΤΗ ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟ
ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΦΑΛΚΙΔΕΥΣΕΙΣ
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

 • Πως πολεμήσαμε στην Ήπειρο και στην Αλβανία
  ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΠ.
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με φωτογραφίες εκτός κειμένου.
 • Η εποποιΐα των Ελληνικών οχυρών
  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
 • Ο Αγώνας του Οχυρού Ιστίμπεϊ
  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα. Με φωτογραφίες εντός κειμένου.
 • Απομνημονεύματα
  ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με ιδιόχειρο σημείωμα του συγγραφέα. Με φωτογραφίες εκτός κειμένου. Με λίστα αναγνωρισθέντων από την πολιτεία αγωνιστές της Ε.Α.Ο. "Σατανά"
 • Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41
  ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΠ.
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Χαρακτηριστικές καταγραφές-ντοκουμέντα καθοριστικά για την εξέλιξη του, καθώς και ενδιαφέρουσες ιστορικές αναδρομές για την περίοδος της διεξαγωγής του. Με εικόνες και φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
X