Μενού Φίλτρα

Οι άνθρωποι του 19ου αιώνα βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς πολιτικές, οικονομικές, θρησκευτικές και διανοητικές προκλήσεις. Οι αποστάσεις συρρικνώνονταν, νέες πόλεις ξεφύτρωναν, ιδιοφυείς εφευρέσεις μεταμόρφωναν το βιομηχανικό τοπίο, νέες ιδέες σχηματίζονταν σχετικά με τον Θεό, τις ανθρώπινες ικανότητες, τη βιομηχανία, την επανάσταση, τις αυτοκρατορίες, τα πολιτικά συστήματα - και, πάνω απ' όλα, σχετικά με τη μορφή που θα έπαιρνε το μέλλον.

Ο Καρλ Μαρξ, γιος Εβραίου προσήλυτου στον χριστιανισμό από τη Ρηνανία, πραγματοποίησε μία από τις πιο εξέχουσες και καθηλωτικές συνεισφορές σε αυτό το πνευματικό κλίμα διαρκών ζυμώσεων, αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή του στην κατανόηση των προσδοκιών και των φόβων του κόσμου του αιώνα του. Σε αυτή τη νέα και μνημειώδη βιογραφία του ο Γκάρεθ ΣτέντμανΤζόουνς εξερευνά πώς ο Μαρξ διαμόρφωσε τις επαναστατικές ιδέες του σε καιρούς διανοητικού αναβρασμού και τον αντίκτυπό τους στην εποχή του και δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει, όπως ποτέ πριν, τον κόσμο των ιδεών που διαμόρφωσε τον κόσμο του Μαρξ - και που έκανε τον Μαρξ να διαμορφώσει τον δικό μας κόσμο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

«Κορυφαίο έργο διανοητικής βιογραφίας, σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Stedman Jones είναι ο μοναδικός βιογράφος, ο μοναδικός μελετητής που αναλύει τόσο καλά τη διαμόρφωση του Μαρξ στο πολιτικό πλαίσιο της εποχής του». (Terrell Carver, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ)

«Ο Stedman Jones μάς αποκαλύπτει τον Μαρξ άνθρωπο του καιρού του, που διαρκώς διαβάζει, αναθεωρεί και αγωνιά να συγκροτήσει την αναδυόμενη κοσμοθεωρία του. Το βιβλίο του είναι ένα επιβλητικά σημαντικό έργο για την προσπάθεια ενός πνεύματος να συλλάβει τον νέο κόσμο που διαμορφώνεται ταχύτατα. Κι είναι επίσης και το συναρπαστικό πορτρέτο αυτού του κόσμου από την οπτική του πνεύματος αυτού». (Jeremy Adelman, Public Books)

«Ανάλυση της οικονομικής και κοινωνιολογικής σκέψης του Μαρξ που θα μείνει». (George Steiner)

«Εξαιρετικό Βιβλίο από έναν σπουδαίο ιστορικό της εποχής μας». (David Leopold, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης)

«Η οριστική βιογραφία του Μαρξ για την εποχή μας». (Peter E. Gordon, New York Times Book Review)


άρτες

Ευχαριστίες

Πρόλογος: Η δημιουργία ενός ινδάλματος, 1883-1920

1. Πατέρες και γιοι: Η διφορούμενη νέα πρωσική ταυτότητα

2. Ο δικηγόρος, ο ποιητής και ο εραστής

3. Το Βερολίνο και το επερχόμενο Λυκόφως των Θεών

4. Ανοικοδομώντας την Πόλιν: Ο ορθός λόγος έρχεται αντιμέτωπος με το χριστιανικό κράτος

5. Η συμμαχία εκείνων που σκέφτονται κι εκείνων που υποφέρουν: Παρίσι, 1844

6. Εξορία στις Βρυξέλλες, 1845-8

7. Η επανάσταση πλησιάζει: Το πρόβλημα αναφορικά με τη Γερμανία

8. Οι επαναστάσεις των μέσων του αιώνα

9. Λονδίνο

10. Η Κριτική της πολιτικής οικονομίας

11. Το Κεφάλαιο, η Σοσιαλδημοκρατία και η Διεθνής

12. Επιστροφή στο μέλλον

Επίλογος

Σημειώσεις και παραπομπές

Βιβλιογραφία

Ευρετήριο

 

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Βιογραφίες, Μαρτυρίες, Απομνημονεύματα
X