Μενού Φίλτρα

Το αρχείο Παξινού-Μινωτή παραχωρήθηκε στην Εταιρεία Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.) από τον Αλέξη Μινωτή το 1984. Το καλοκαίρι του 1986 μου ανατέθηκε η ταξινόμηση, επεξεργασία και καταλογογράφηση του αρχείου των δύο ηθοποιών. Η ενασχόληση με την ταξινόμηση του αρχειακού υλικού μου έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσω την τροχιά που διέγραφαν δύο από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στο νεοελληνικό Θέατρο.
Τα χαρτιά ζωντάνευαν μνήμες ολόκληρης ζωής και συγχρόνως πτυχές της ιστορίας του τόπου μας. Διάβαζα και ταξινομούσα γράμματα, τηλεγραφήματα, μελέτες, κριτικές, έντυπο υλικό από όλα τα μέρη της γης. Στοιχεία ιστορικά, κοινωνικά, πρωτόγνωρα και ξεχασμένα ξεπετάχθηκαν μέσα από το ογκώδες υλικό του αρχείου.
Μια ζωή -στο εκλεκτικό συναπάντημά της- με ατέρμονη δράση, μόχθο και αγώνα, πίκρα και πόλεμο αλλά και με περισσή επιτυχία και αναγνώριση. Πέρασε πάνω από ένας χρόνος καθημερινής επαφής με το αρχειακό υλικό Παξινού-Μινωτή. Τα στοιχεία που μελέτησα, τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και την καριέρα τους, θεώρησα πως ήταν χρέος να γίνουν ευρύτερα γνωστά. Κι ακόμα, γιατί συμπληρώθηκαν 15 χρόνια που η Κατίνα Παξινού έφυγε και δεν έχει εκδοθεί ακόμη κάτι που να ιστορεί το πέρασμα της μεγάλης τραγωδού. Με την προοπτική αυτή, ενημέρωσα τους αρμόδιους του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου για το υλικό που είχα ήδη μελετήσει και με ενεθάρρυναν να προχωρήσω την έρευνα. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)


Πρόλογος
Αναλυτικό χρονολόγιο
Επιστολές
Η Κ. Παξινού και ο Α. Μινωτής στο Εθνικό Θέατρο
Θεατρική Κριτική
Επίμετρο για την Κ. Παξινού
Μεταφράσεις από επιστολές που δημοσιεύονται στο πρωτότυπο
Σημειώσεις

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Μελέτες για το Θέατρο
X