Μενού Φίλτρα

Ήτανε στον Εμφύλιο. Η οικογένεια είχε δύο γιους. Ο ένας αδερφός, μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του, σκοτώθηκαν. Τους είχαν σκοτώσει ομάδες παρακρατικών. Και η Αρχή του χωριού να 'ταν, είχαν απαγορεύσει να πάνε γυναίκες να πλύνουν τους νεκρούς, να τους πλύνουν με κρασί και νερό, όπως γίνεται από παλιά, να τους ντύσουν με καθαρά ρούχα. Και δεν τολμούσε κανένας να πλησιάσει το μέρος της θυσίας. Κι ο αδερφός του σκοτωμένου, μην αντέχοντας στον πόνο, πήγε, τους πήρε και τους τέσσερις, και τους ξάπλωσε στην αυλή του σπιτιού. Το σπίτι είχε ψηλό τοίχο, ξύλινη πόρτα με σταυρωτά δοκάρια από μέσα και μια μεγάλη μπάρα. Σαν καστρόπορτα. Τους έβαλαν στο πλακόστρωτο, τους πλύνανε οι γυναίκες, τους άλλαξαν, τους έβαλαν ρούχα καθαρά. Δεν ήθελαν η οικογένεια να δώσουν στόχο με κλάματα. . . με μοιρολόγια. . . Πήγαν και φέραν όργανα, τον Χαλκιά φέραν, και διέταξε ο αδερφός του σκοτωμένου να φέρουν και ρακί, και κέρασαν τον κόσμο που στέκονταν όρθιοι γύρω απ' τους νεκρούς. Τους κέρασαν όλους μ' ένα ποτηράκι ρακί, κι έπαιξε ο κλαριντζής ένα μοιρολόγι αρβανίτικο, που σάμπως να μην είχε τέλος. . . Ρωτάω τον άνθρωπο δίπλα μου: «Πώς ήταν το μοιρολόγι;». Λέει: «Τι να σου πω! Ταράχτηκαν τα κουφάρια. . .». Το σπίτι κείνο ήταν κλειστό. (Απόσπασμα από την αφήγηση του Αλέξανδρου Ζούκα, Τι να σου πω;) 


Μια συγκλονιστική περιγραφή της Ελλάδας της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου, μέσα από τις μαρτυρίες-αυτοβιογραφίες είκοσι έξι προσώπων που έζησαν την περίοδο εκείνη. Είκοσι έξι ανθρώπινες κραυγές από τη Γυάρο, το Ιτζεδίν, τον Γράμμο, την προσφυγιά, φθάνουν στα αυτιά μας, αποκαλύπτοντάς μας τις εξοντωτικές συνθήκες μέσα στις οποίες έζησαν, τη φτώχεια και την πείνα που δοκίμασαν και τους βασανισμούς που υπέστησαν.
Το βιβλίο προλογίζει ο σημαντικός ιστορικός Σπ. Ι. Ασδραχάς, ο οποίος στην εισαγωγή του τονίζει επανειλημμένα την ιδιαίτερη αξία των μαρτυριών ως ιστορικών πηγών. Ο παρόντας τόμος κλείνει με ένα διήγημα της Βασιλικής Παπαγιάννης και φωτογραφικό υλικό.

 • Η εποποιΐα των Ελληνικών οχυρών
  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
 • Ο Αγώνας του Οχυρού Ιστίμπεϊ
  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα. Με φωτογραφίες εντός κειμένου.
 • Απομνημονεύματα
  ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Με ιδιόχειρο σημείωμα του συγγραφέα. Με φωτογραφίες εκτός κειμένου. Με λίστα αναγνωρισθέντων από την πολιτεία αγωνιστές της Ε.Α.Ο. "Σατανά"
 • Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41
  ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΠ.
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  Χαρακτηριστικές καταγραφές-ντοκουμέντα καθοριστικά για την εξέλιξη του, καθώς και ενδιαφέρουσες ιστορικές αναδρομές για την περίοδος της διεξαγωγής του. Με εικόνες και φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
 • Αντάρτης στα Βουνά της Ρούμελης
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ)
  Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Εμφύλιος Πόλεμος
  3 Τόμοι - Πλήρες έργο. Με φωτογραφίες εκτός κειμένου
X