Μενού Φίλτρα

Σε αντίθεση με όσους υποβίβασαν τον Μάη του ’68 στην ασημαντότητα, σε αντίθεση με όσους είδαν σε αυτόν τους τρεις πρώτους χτύπους της επικείμενης επανάστασης, εμείς, ο Καστοριάδης, ο Λεφόρ κι εγώ, διαγνώσαμε στο ομώνυμο βιβλίο μας ότι άνοιξε μια ανεπανόρθωτη ρωγμή κάτω από την ίσαλο γραμμή της κοινωνικής μας τάξης. Και, με αυτή την έννοια, ο Μάης μπορεί να θεωρηθεί μια στιγμή περάσματος, ένα Πάσχα. Από αυτήν, ένα ολόκληρο απωθημένο, ένα ολόκληρο ασυνείδητο, ένα ολόκληρο περιθώριο, μια ολόκληρη ανάγκη, μια ολόκληρη λίμπιντο ξεχύθηκαν μπροστά.» (Εντγκάρ Μορέν, «Μάηδες»)

Ο συλλογικός τόμος «Μάης του ’68: Η Ρωγμή» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1968, στη Γαλλία. Η συλλογή «Είκοσι χρόνια μετά» έδινε, το 1988, έναν πρώτο απολογισμό των γεγονότων. Με τις «εν θερμώ» αναλύσεις και τις ερμηνείες των ίδιων συγγραφέων, του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Κλοντ Λεφόρ και του Εντγκάρ Μορέν, είκοσι χρόνια μετά, η παρούσα έκδοση παρέχει στον αναγνώστη μια πολυδιάστατη θεώρηση του Μάη του ’68, επιτρέποντάς του να εξετάσει αυτή την κομβική στιγμή του 20ου αιώνα.

 

"Μεταφράζω με τον τρόπο μου: η Εξουσία, σε όποιον τόπο κι αν αξιώνει να δεσπόσει, θα βρίσκει αντιφρονούντες που δεν είναι ωστόσο πρόθυμοι να την αντικαταστήσουν με μια καλύτερη. Οι αντιφρονούντες θα είναι πάντα έτοιμοι να χαλάσουν τα σχέδια μιας κοινωνίας, που πασχίζει να κλειστεί στις αυταπάτες της και να κλείσει τους ανθρώπους στις ιεραρχίες της. Αυτοί θα αρπάξουν όλες τις ευκαιρίες για να εξάψουν συλλογικές πρωτοβουλίες, να ρίξουν τα στεγανά, να κάνουν τα πράγματα, τις ιδέες και τους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα, να κάνουν τον πάσα έναν ικανό να αντιμετωπίζει κατάματα τις συγκρούσεις, αντί να τις συγκαλύπτει. Αν δεν κάνω λάθος, η γλώσσα αυτή δεν τρέφεται από την ψευδαίσθηση μιας καλής κοινωνίας, απαλλαγμένης από αντιφάσεις. Αν εμπνεύσει δράσεις ενός νέου είδους στα χρόνια που έρχονται, αν ακούγοντάς την ομάδες περισσότερες απ' ό, τι άλλοτε μάθουν να θέλουν το δυνατό χωρίς να χάνουν την αίσθηση του πραγματικού, τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η επανάσταση έχει πια ωριμάσει." (Κλοντ Λεφόρ - "Η νέα αταξία"


ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΜΑΗΣ ΤΟΥ '68: Η ΡΩΓΜΗ
ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΕΝΤΓΚΑΡ ΜΟΡΕΝ - Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ
ΚΛΟΝΤ ΛΕΦΟΡ - Η ΝΕΑ ΑΤΑΞΙΑ
ΕΝΤΓΚΑΡ ΜΟΡΕΝ - ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ - Η ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
ΕΝΤΓΚΑΡ ΜΟΡΕΝ - ΜΑΗΔΕΣ
ΕΝΤΓΚΑΡ ΜΟΡΕΝ - ΜΑΗΣ ΤΟΥ '68: ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΗΜΙΑ
ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ - ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60
ΚΛΟΝΤ ΛΕΦΟΡ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Πολιτική Φιλοσοφία και Θεωρία
X