Μενού Φίλτρα

Η Λουίζ αποπειράται να σκοτώσει τον άντρα της. Την κλείνουν στο ψυχιατρείο. Ωστόσο έξι μήνες αργότερα, ο παραλίγο δολοφονημένος σύζυγός της αρχίζει να την επισκέπτεται και ξεκινάει ανάμεσά τους ένας διάλογος που με κάθε συνάντηση προχωράει όλο και βαθύτερα. Πρόκειται για ένα βιβλίο με δύο φωνές, τις φωνές δύο πρώην εραστών, πρώην συζύγων που ψάχνουν να βρουν το λάθος που τους οδήγησε στη διάλυση του γάμου τους. Μπορεί αυτός ο διάλογος, αυτή η καταβύθιση μέσα στη νύχτα των άλλων, και όχι μόνο στη δική της, να οδηγήσει τελικά την ηρωίδα στην άκρη του τούνελ, στο φως;


Ένα πρωτότυπο στη μορφή του μυθιστόρημα, με αργές κορυφώσεις, από τη νεαρή Γαλλίδα Αν Τεράλ, της οποίας η επεξεργασμένη γραφή και ο λυρισμός της γλώσσας ανοίγουν πόρτες στη φαντασία του αναγνώστη. Το μυθιστόρημα είναι ένας διάλογος ανάμεσα σε δύο πρώην εραστές, πρώην συζύγους, κατά την επίσκεψη του παραλίγο δολοφονημένου άντρα στο ψυχιατρείο, όπου και νοσηλεύεται η γυναίκα του. Μέσα από τις δύο φωνές παρουσιάζεται όλο το ιστορικό της σχέσης τους, ξεδιπλώνοντας σταδιακά τα εσωτερικά τοπία των δύο συζύγων αλλά και τα τραύματα της γυναίκας που την οδήγησαν σ' αυτή την ολέθρια πράξη. Η καταλυτική στιγμή της συνάντησής τους δίνεται με μια ιδιαίτερα συγκινησιακή περιγραφή, συνάντηση που άλλαξε τη ζωή της γυναίκας, μιας γυναίκας που "αγαπούσε τα ίδια της τα ψέματα" και που ήθελε να αλλάξει ιστορία, αναμνήσεις, πατέρα, μητέρα και μέλλον, και ενός άντρα που είχε ένα κατάστημα τροφίμων και που μόλις την αντίκρισε άρχισε να την ακολουθεί παντού και να επαναλαμβάνει κάθε μικρή της κίνηση, επιθυμώντας όχι μόνο να μπει στη ζωή της αλλά σ' ολόκληρη την ύπαρξή της. 
Με τον έρωτα όλα υπερέβησαν τα μέτρα τους, οι ίδιοι όμως δεν κατόρθωσαν να υπερβούν τα δικά τους, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να "διορθώσουν" τα λάθη που είχαν προηγηθεί. 
Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό "διαλογικό" μυθιστόρημα, εν τούτοις, καθώς εξελίσσεται, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για διαδοχικούς μονολόγους που εκφωνούν οι δύο σύζυγοι, πασχίζοντας ο ένας ν' απευθυνθεί σε κάποιο θαμμένο κομμάτι του εαυτού του που προβάλλει στον άλλον και απαιτεί να εκφραστεί και να δει το φως της μέρας, μήπως εντέλει συναντηθούν. (ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 17/12/2004)

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ξένη Πεζογραφία
X