Μενού Φίλτρα

Ο Μάρτον Μπούκοβι ήρθε στον Ολυμπιακό τον Ιούνιο του 1965. Εγώ τον έφερα με το αεροπλάνο από την Ουγγαρία στο Χασάνι (στο Ελληνικό). Εγώ πάλι τον αποχαιρέτησα στο σταθμό Λαρίσης, όταν έφυγε με το τρένο για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ως άνθρωπος και τεχνικός ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Τα συστήματα που είχε επεξεργαστεί τότε είναι αυτά που, με μικρές παραλλαγές, χρησιμοποιούν σήμερα οι προπονητές διεθνώς. (. . .) Το όνειρό του ήταν να κάνει τον Ολυμπιακό ομάδα που να στέκεται επάξια στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Τα συστήματα και η τεχνική της προπόνησης που έφερε ήταν πρωτόγνωρα για εδώ. Ήταν αυτός που πρωτοέβαλε σε επαγγελματικό δρόμο όλους μας. Ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ.

Ο Μάρτον Μπούκοβι, σημαντική προσωπικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ιθύνων νούς της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας, ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει τα ηνία του Ολυμπιακού, το 1965. 

Μέσα σε δύο περίπου χρόνια κατορθώνει να κερδίσει 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο και κυρίως να αναμορφώσει το ελληνικό ποδοσφαιρικό τοπίο. 

Ο "γέρος" ή ο "πατέρας" ή Μάρτσυ Μπάτσι, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, εξαναγκάζεται να φύγει από την Ελλάδα 8 μήνες μετά το πραξικόπημα του '67.

Τα "πώς και τα γιατί" εξετάζονται για πρώτη φορά σε αυτό το βιβλίο που στηρίζεται σε πρωτότυπη αρχειακή έρευνα και είναι εμπλουτισμένο με δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό της εποχής και πρόσφατο σχολιασμό ανθρώπων και παικτών της περιόδου Μπούκοβι. 

Εδώ καταγράφεται η πορεία μίας προσωπικότητας που στο σύντομο διάστημα (1965-67) επιφέρει τομές σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο σκληρής πατερναλιστικής αντίληψης όπου κυριαρχούσε ο παραγοντισμός,ο ερασιτεχνισμός και η διαπλοκή με την εξουσία, ενώ παράλληλα αναδύονται οι πτυχές μίας από τις ζοφερότερες πολιτικά περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Παραρτήματα:

- Χρονολόγιο και ταυτότητα αγώνων περιόδου Μπούκοβι (23/9/65-24/12/67)

- Αρχείο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Αθλητισμός - Ιστορία του Αθλητισμού
X