Μενού Φίλτρα

Ο παλαίμαχος αγωνιστής Κώστας Σιαπέρας, στέλεχος του Δημοκρατικού Στρατού στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, εκτελούσε ειδική αποστολή στη Γιουγκοσλαβία και στη Βουλγαρία, σαν σύνδεσμος ανάμεσα στο ΚΚΕ και στα ΚΚ των χωρών αυτών. Οι εμπειρίες του, από την ειδική φύση των καθηκόντων του, κυρίως στον τομέα του εφοδιασμού, προσφέρουν άγνωστα ως τώρα στοιχεία για τη λειτουργία του Δημοκρατικού Στρατού.

Ο συγγραφέας περιγράφει με αφοπληστική ζωντάνια το οδοιπορικό των καταδιωκόμενων αγωνιστών και τη ζωή τους στα στρατόπεδα υποδοχής στη Γιουγκοσλαβία: Μπούλκες, Τέτοβο, Νόβι Σίβατς και αλλού, είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη μαρτυρία για τα στρατόπεδα αυτά, που υπήρξαν άλλωστε και προθάλαμοι του ΔΣ. Ακόμα ο συγγραφέας καταγράφει το ειδικό καθεστώς που επιβλήθηκε στα στρατόπεδα αυτά από την ηγεσία του ΚΚΕ, ενώ πό τις αφηγήσεις του αναδύεται ένα άγνωστο πορτρέτο του Ζαχαριάδη της περιόδου εκείνης.

Ο Κώστας Σιαπέρας φωτίζει επίσης, όσο λίγοι προηγούμενοι συγγραφείς το μεγάλο και λεπτό κεφάλαιο της βοήθειας που πρόσφεραν οι Λαϊκές Δημοκρατίες στον ΔΣΕ και δίνει ολοζώντανα όλο το παρασκήνιο και τις υποδομές που απαιτούνταν για να φτάσει η βοήθεια στον Γράμμο και στο Βίτσι.

 • Το Β' πανελλαδικό συνέδριο της ΕΔΑ
  Ελληνικό Κομμουνιστικό και Αριστερό Κίνημα
  Επίσημα κείμενα. Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά
 • 1968-2008: Τα αντιδογματικά μιας 40ετίας
  ΜΠΕΝΑΣ ΤΑΚΗΣ
  Ελληνικό Κομμουνιστικό και Αριστερό Κίνημα
 • Από τον Εμφύλιο στην Ε.Δ.Α.
  ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α.
  Ελληνικό Κομμουνιστικό και Αριστερό Κίνημα
  Με φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου
 • Ημερολόγιο 1947-1949
  ΒΛΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Ελληνικό Κομμουνιστικό και Αριστερό Κίνημα
  Με φωτογραφίες εκτός κειμένου
 • Υπόθεση Μπελογιάννη
  ΒΟΥΡΝΑΣ ΤΑΣΟΣ
  Ελληνικό Κομμουνιστικό και Αριστερό Κίνημα
  Δημοσιεύονται επίσης για πρώτη φορά τα επίσημα πρακτικά του Διαρκούς Στρατοδικείου που εξέδωσε την υπ' αριθμ. 442 Β / 52 καταδικαστική απόφαση των τεσσάρων σε θάνατο.
X