Μενού Φίλτρα

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά γεγονότα στην Ιστορία. Πώς, όμως, η εμπειρία της αιματοχυσίας αλλά και της δημιουργίας δεσμών στη διάρκειά του επηρέασαν τον σύγχρονο κόσμο; Πώς ο φόβος της βίας, τα όνειρα για ισότητα και ο πόθος για ελευθερία άλλαξαν τις χώρες και τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε σήμερα;
Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αναλύει μια περίοδο γεωπολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών χωρίς προηγούμενο. Η νέα τάξη, όπως διαμορφώθηκε μετά το 1945, σήμανε την κατάρρευση της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας και τη γέννηση δύο υπερδυνάμεων -των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης- σε ένα κλίμα παγκόσμιου Ψυχρού Πολέμου.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν νέες τεχνολογίες, εγκαινιάζοντας την πυρηνική εποχή. Οι πολιτικοί οραματίστηκαν νέα κοινωνικά μοντέλα - κάποιοι υποστήριξαν την παγκόσμια διακυβέρνηση, άλλοι την ανεξαρτησία. Το βιοτικό επίπεδο άλλαξε δραματικά. Ήταν εποχή τρόμου αλλά και θαυμάτων, που ο απόηχός της ανιχνεύεται στον προβληματισμό τού σήμερα για τον εθνικισμό, το μεταναστευτικό και την παγκοσμιοποίηση.
Ο Κιθ Λόου, εξηγώντας τις μεγάλες αλλαγές και τους μύθους που επικράτησαν και ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας προσωπικές μαρτυρίες, καταδεικνύει τις φιλοσοφικές και ψυχολογικές συνέπειες του πολέμου και το πώς οι ηγέτες και οι απλοί άνθρωποι προσαρμόστηκαν στον μεταπολεμικό κόσμο και μετέτρεψαν ένα από τα μεγαλύτερα τραύματα της Ιστορίας σε ευκαιρία για αλλαγή.


Κατάλογος εικόνων
Σημείωση του συγγραφέα σχετικά με τα ασιατικά ονόματα
Εισαγωγή
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ
Το τέλος του κόσμου
Ήρωες
Τέρατα
Μάρτυρες
Η αρχή του κόσμου
ΟΥΤΟΠΙΕΣ
Επιστήμη
Σχεδιασμένες ουτοπίες
Ισότητα και διαφορετικότητα
Ελευθερία και αίσθηση του ανήκειν
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
Παγκόσμια οικονομία
Παγκόσμια κυβέρνηση
Παγκόσμιος νόμος
ΔΥΟ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΗΠΑ
ΕΣΣΔ
Παγκόσμια πόλωση
ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΘΝΗ
Η γέννηση ενός ασιατικού έθνους
Η γέννηση ενός αφρικανικού έθνους
Η δημοκρατία στη Λατινική Αμερική
Ισραήλ: Έθνος αρχετύπων
Ευρωπαϊκός εθνικισμός
ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ
Τραύμα
Απώλεια
Αποσυνάγωγοι
Η παγκοσμιοποίηση των λαών
Επίλογος
Ευχαριστίες
Βιβλιογραφία
Σημειώσεις
Ευρετήριο

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Παγκόσμια Ιστορία
X