Μενού Φίλτρα

Στα 1914, όταν η μεξικάνικη επανάσταση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ένας γέρος Αμερικανός συγγραφέας, ο Άμπροουζ Μπιρς, περνάει τα σύνορα και μπαίνει στο Μεξικό για να συναντήσει το στρατό του Πάντσο Βίλια. Από εκεί και πέρα τα ίχνη του χάνονται και οι λίγοι φίλοι του ξέρουν μόνο πως πήγε στο Μεξικό γυρεύοντας το θάνατο.

Ο Κάρλος Φουέντες παίρνει το νήμα αυτής της πραγματικής ιστορίας και γράφει ένα μυθιστόρημα έρωτα και μίσους με πρόσωπα εκείνης της εποχής, υπαρκτά και ανύπαρκτα, που θα μπορούσαν ίσως να είχαν συναντήσει τον γερο-γκρίνγκο. Όσα έγιναν τότε "κάθεται μόνη και τα θυμάται" μια Αμερικανίδα δασκάλα, η Χάριετ Ουίνσλοου, που είχε βρεθεί στα βόρεια του Μεξικού, καλεσμένη από τους γαιοκτήμονες Μιράντα για να διδάξει αγγλικά στα παιδιά τους. Στο αγρόκτημα των Μιράντα ο γερο-γκρίνγκο συναντάει τη Χάριετ και τον στρατηγό Τομάς Αρόγιο, που γυρεύοντας εκδίκηση για τα δυστυχισμένα παιδικά του χρόνια σ' αυτό τον τόπο, βάζει τους στρατιώτες του να πυρπολήσουν το σπίτι του γαιοκτήμονα. Με το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργείται ο Κάρλος Φουέντες δίνει μια γεύση από το επαναστατημένο Μεξικό και παράλληλα φωτίζει μια πτυχή από το αιώνιο πρόβλημα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε οποιοδήποτε κράτος από την "πίσω αυλή" τους.

Έρωτας και θάνατος, τρυφερότητα και σκληράδα, μίσος και ανθρωπιά, το χτες και το σήμερα, όλα αυτά αποτελούν το υφάδι αυτού του αριστοτεχνικού μυθιστορήματος. "Ο γερο-γκρίνγκο", έργο γεμάτο ποίηση και γοητεία, προσφέρεται για πολλά επίπεδα ανάγνωσης, όλα βαθιά διαποτισμένα με πάθος - πάθος ζωής, πάθος θανάτου.

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ξένη Πεζογραφία
X