Μενού Φίλτρα

Το κείμενο αυτό του Ριαζάνοφ είναι μια απόπειρα να αποδοθεί η πραγματική ιστορία. Βασίζεται σε διαλέξεις με γενικό θέμα "Ο Μαρξ και ο Ένγκελς", που τις έκανε σε βιομηχανικούς εργάτες το 1922 στη Μόσχα.
Δεν χρησιμοποιεί επιστημονικές μεγαλόσχημες λέξεις, εφαρμόζει όμως την μαρξιστική μέθοδο ανάλυσης πάνω στην ιστορία του ίδιου του μαρξισμού. Αυτό δεν είναι μόνο ενδιαφέρον, αλλά προφυλάσσει τον αναγνώστη από την ιδεολογική χειραγώγηση. Ο αναγνώστης μαθαίνει, επειδή αντιλαμβάνεται την ιστορία των ταξικών αγώνων και την εξέλιξη της διαλεκτικής θεωρίας μέσα από τη σύγχρονη σημασία τους. Αυτή είναι η πρόθεση του βιβλίου. Ο Ριαζάνοφ δουλεύει σαν προπαγανδιστής του μαρξισμού: όντας εκδότης των "Απάντων" του Μάρξ και του Ένγκελς στη δεκαετία του 1920, είχε μελετήσει βαθιά τον μαρξισμό και είχε βιωθεί σαν πρακτικός επαναστάτης την ιστορική του δύναμη.
Το βιβλίο απευθύνεται βασικά σε αρχάριους, γιατί είναι απλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο. Στα προβλήματα του εργατικού κινήματος είμαστε όμως σχεδόν όλοι αρχάριοι.


ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Πολιτική Φιλοσοφία και Θεωρία
X