Μενού Φίλτρα

Το βιβλίο αυτό διηγείται την πλήρη ιστορία της πρώτης και πιο κρίσιμης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ανατολικό Μπλοκ και τη Δύση. Αντί να επικεντρώνεται ολοκληρωτικά στην ανάμειξη των Αμερικανών που, φυσικά, ήταν κυρίαρχη, ο Michael Hickey αναφέρεται επίσης στη συμβολή πολλών χωρών -που σε πολλές περιπτώσεις ήταν σημαντική παρά τον περιορισμένο αριθμό ανδρών που είχαν διαθέσει. Οι χώρες αυτές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Ο.Η.Ε. και έστειλαν στρατεύματα ώστε να αντιμετωπιστεί η αιφνιδιαστική επίθεση των Βορειοκορεατών. Παρ' όλες τις διαφορές, κουλτούρας και διοικητικής μέριμνας, η συμμετοχή αυτών των στρατευμάτων έπαιξε συχνά σπουδαίο ρόλο στις κρίσεις που παρουσιάστηκαν. Ο Πόλεμος της Κορέας στο αποκορύφωμά του, μέσα σε μια θύελλα διεθνών πολιτικών συγκρούσεων και φόβων για μια γενική σύρραξη, παρουσίασε γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις στρατευμάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Η κάθε πλευρά γνώρισε τόσο εκπληκτικές επιτυχίες όσο και καταστροφές. Ο πόλεμος αυτός έχει να επιδείξει κορυφαίες στρατηγικές μεθόδους, όπως την απόβαση του Μακ Άρθουρ στα μετόπισθεν του εχθρού, στο Ιντσόν, δράματα όπως το ένδοξο επεισόδιο των Gloster, αλλά και τη διαβίωση και την ανταρσία στα στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου και των δύο πλευρών. 
Ο Michael Hickey αντλεί το υλικό του από μέχρι τώρα αχρησιμοποίητες πηγές πολλών χωρών, καθώς και από έγγραφα που πρόσφατα αποδεσμεύτηκαν, αρχεία στρατιωτικών μονάδων, ημερολόγια και συνεντεύξεις. 
Το βιβλίο του έρχεται να προσθέσει στα γνωστά γεγονότα ανθρώπινες λεπτομέρειες μιας από τις πιο σημαντικές συγκρούσεις της σύγχρονης εποχής, και ταυτόχρονα, επειδή ο συγγραφέας είναι και αυτόπτης μάρτυρας αυτών που περιγράφει, διαβάζεται με τεράστιο ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. 


Πρόλογος του επιμελητή της ύλης
Πρόλογος
Ευχαριστίες
Χάρτες
Πρελούδιο: Νοέμβριος 1950
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 
Εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η Συμμαχία σε κρίση
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Ανάληψη επιθετικής πρωτοβουλίας
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ : Οι Τελευταίες Αντιπαραθέσεις
Παράρτημα Α': Πίνακας απωλειών
Παράρτημα Β': Ιεραρχική διάρθρωση
Συμπλήρωμα ΙΙΙ: Ο στρατός της Δημοκρατίας της Κορέας
Συμπλήρωμα IV: Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας Βόρειας Κορέας
Βιβλιογραφία
Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Πόλεμο της Κορέας (Μια συνοπτική αναφορά από τον επιμελητή της ύλης)

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Παγκόσμια Ιστορία
X