Μενού Φίλτρα

Ο Εμιλιάν Στάνεφ γεννήθηκε στο Βελίκο Τίρνοβο, την πρωτεύουσα της μεσαιωνικής Βουλγαρίας, στις 14 Φεβρουαρίου του 1907. Σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες, εργάστηκε στο δημόσιο και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, στη Σόφια. Πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο, δούλεψε ως συντάκτης σε περιοδικά και εφημερίδες.
Βαθύτατος γνώστης της ιστορίας, ιδιαίτερα της μεσαιωνικής, κι όχι μόνο της χώρας του, χάρισε στη βουλγάρικη πεζογραφία μερικές από τις πιο όμορφες σελίδες της.
Δημοσίευσε τα πρώτα του διηγήματα το 1933 και από τότε, μέχρι το θάνατό του το 1979, έγραψε πλήθος έργα που κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες, από την Αμερική ως την Ιαπωνία, και τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς της εποχής μας. Τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία και ήταν μέλος της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.
Από τα πολυάριθμα έργα του, διηγήματα και μυθιστορήματα γνωστότερα είναι: "Απατηλές λάμψεις" (1938), "Οι νύχτες των λύκων" (1943), "Μέρες εργάσιμες και μέρες γιορτινές" (1945), "Μια ήσυχη βραδιά" (1948), "Κλέφτης ροδακίνων" (1948), "Ιβάν Κοντάρεφ" (1958-1964), "Ο θρύλος του πρίγκιπα Σίμπιν" (1968), "Αντίχριστος" (1971).
Στην Ελλάδα ο Εμιλιάν Στάνεφ είναι γνωστός από μεταφράσεις διηγημάτων και μυθιστορημάτων, αλλά και από τις κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του "Κλέφτης ροδακίνων" και "Το κέρατο της κατσίκας".

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ξένη Πεζογραφία
X