Μενού Φίλτρα

Δημήτρης Νικορέτζος, μετά τα «Ανέκδοτα γράμματα του Οδυσσέα Ελύτη στον Ε. Tériade» (2006) και τον «Άγνωστο Ελύτη της Μυτιλήνης» (2009), μας έδωσε ένα ακόμη σημαντικό βιβλίο λεσβιακού και πανελλήνιου ενδιαφέροντος: αξιοποίησε το αρχείο της οικογένειας Αλεπουδέλη και πιο συγκεκριμένα του ανιψιού του Ελύτη και εγγονού του Θρασύβουλου Αλεπουδέλη, Κωστή Ιωάννου, το οποίο περιείχε σπουδαία ιστορικά έγγραφα, καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες του Ελευθερίου Βενιζέλου, βγαλμένες στη βεράντα, στα σαλόνια και στον κήπο του αρχοντικού στη Σουράδα.

Τα ντοκουμέντα αυτά έρχονται για πρώτη φορά στο φως και αναφέρονται πέραν των άγνωστων φωτογραφιών και στην αλληλογραφία-επιστολές του Ελευθερίου Βενιζέλου και του ιδιαίτερου γραμματέα του, Κλέαρχου Μαρκαντωνάκη, με το Θρασύβουλο Αλεπουδέλη.

Ο Δημήτρης Νικορέτζος πήρε το υλικό αυτό και σε συνδυασμό με την έρευνα που πραγματοποίησε, μας έδωσε ένα ιστορικό χρονικό με τις τέσσερις επισκέψεις του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λέσβο, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τις περιγραφές και τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της εποχής και συγκεκριμένα των εφημερίδων «Λέσβος», «Σάλπιγξ», «Ελεύθερος Λόγος» και «Ταχυδρόμος».

Αναλυτικότερα οι τίτλοι των επτά κεφαλαίων έχουν ως εξής: Ιστορική αναφορά στις επισκέψεις του Βενιζέλου στη Λέσβο και της φιλοξενίας του στην έπαυλη του Θρασύβουλου Αλεπουδέλη, Το πρώτο ταξίδι (25 Απριλίου - 26 Μαΐου 1915) - Εικόνες από την πρώτη επίσκεψη του Βενιζέλου στη Λέσβο (1915), Το δεύτερο Ταξίδι (24 - 25 Σεπτεμβρίου 1916), Το τρίτο ταξίδι (12 Δεκεμβρίου 1916), Το τέταρτο ταξίδι (13 - 15 Μαΐου 1934) - Εικόνες από την τέταρτη επίσκεψη του Βενιζέλου στη Λέσβο (1934), Επιστολές Βενιζέλου και Κλέαρχου Μαρκαντωνάκη (ιδιαίτερου γραμματέα του) στο Θρασύβουλο Αλεπουδέλη, Εικόνες της παλιάς Μυτιλήνης.

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο
 • Γάμος στη λεσβιακή Άντισσα
  ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
  Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο
  Με σχέδια εντός και εκτός κειμένα. Ανάτυπο από τα "Λεσβιακά" δελτίον της εταιρείας Λεσβιακών μελετών τόμος ΙΘ'
 • Το Ακράσι Λέσβου
  ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ.
  Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο
  Με φωτογραφίες και εικόνες εντός και εκτός κειμένου.
 • Οι Γερμανοί στη Λήμνο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 1941-1944
  ΠΟΡΙΑΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο
  Με φωτογραφίες και εικόνες εντός και εκτός κειμένου.
 • Η Ικαρία μέσα από τα πρακτικά
  Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο
  Πρακτικά Στ' διεθνούς συμποσίου του Αιγαίου. Ικαρία 17-21 του Ιούλη 1980.
 • Μιάν βολάν τσ' έναν τσαιρόν ήτον...
  ΚΟΛΛΙΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο
  Οι φωτογραφίες προέρχονται από το ανέκδοτο "Λεύκωμα" του Φίλιππου Αργέντη (1910-1921), το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Κοραή. Περιέχει Cd με παραδοσιακά τραγούδια μαστιχοχωριτών Χίου από τη συλλογή και με επιμέλεια Γιάννη Κολλιάρου.
X