Μενού Φίλτρα

Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 1916, λίγους μήνες προτού ξεσπάσει η Ρωσική Επανάσταση, ο Ρασπούτιν δολοφονείται. Πέντε δυσαρεστημένοι αριστοκράτες τον δηλητηριάζουν, στη συνέχεια τον πυροβολούν και στο τέλος τον πνίγουν στον ποταμό Νέβα. Κίνητρο των συνομωτών, η ανησυχία τους για τη σκανδαλώδη επιρροή που ο κάποτε ταπεινός μουζίκος ασκεί στον θρόνο. Οι ιστορικοί, ωστόσο, αμφισβητούν εδώ και χρόνια την υπόθεση αυτή. Άλλωστε οι έρευνες για το θάνατο του Ρασπούτιν δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Σε κανέναν δεν αποδόθηκαν κατηγορίες, ενώ η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στη δικαστική αίθουσα.

 

Γκριγκόρι Γεφίμοβιτς Ρασπούτιν. Ο αγράμματος χωρικός από τη Σιβηρία που έγινε ευνοούμενος του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα. Ο προσωπικός σύμβουλος της Αυτής Μεγαλειότητας της τσαρίνας Αλεξάνδρας και του άβουλου τσάρου Νικολάου Β΄. Οι υποστηρικτές του ήταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για έναν στάρετς· άγιο άνθρωπο. Όχι όμως και οι αντίπαλοί του. 

 

Έπειτα από πολυετή έρευνα, ο Andrew Cook φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από απόρρητα έγγραφα, ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και αδημοσίευτες ως τώρα προσωπικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της δολοφονίας. Υποδεικνύει τους πραγματικούς αυτουργούς και αποκαλύπτει μυστικές πτυχές που στιγμάτισαν τη ζοφερή αυτή περίοδο της ρωσικής ιστορίας.

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Σοβιετική Ένωση - Ρωσία
X