Μενού Φίλτρα

Όταν στις 16.5.1948 ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος εντόπισε στον Θερμαϊκό κόλπο, λίγα μέτρα από τον Λευκό Πύργο, το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, κανείς δεν φανταζόταν ότι η δολοφονία του θα έμενε για περισσότερο από μισό αιώνα ανεξιχνίαστη, ούτε ότι ο άνθρωπος που καταδικάστηκε γι' αυτή, ο επίσης δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος, μετά την καταδίκη του και μέχρι τον θάνατό του στις 28.2.1998, ως άλλος Ντρέυφους, θα διαλαλούσε συνέχεια την αθωότητά του.

"Τον φόνο του Πολκ σχεδίασε η Καμινφόρμ για να καταστρέψει την ελληνοαμερικανική φιλία. Δυσφημώντας στο εξωτερικό την Ελλάδα, θα σταματούσε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια". (Δήλωση Κων. Ρέντη, Υπουργού Δημόσιας Τάξης, στις 17.10.1948)
"Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την ηθική υποχρέωση και την ευκαιρία να διευθετήσει την υπόθεση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι, μετά την πάροδο τόσων χρόνων, η αλήθεια, όπου και αν οδηγούσε, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην Ελλάδα και στην Αμερική, αντίθετα μάλιστα θα βοηθούσε και τις δύο χώρες" (Ουίλιαμ Πολκ, αδελφός του θύματος, σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό MORE, το 1977).

Με τα δημοσιογραφικά βραβεία, που απονέμονται από το Πανεπιστήμιο Λόνγκ Άιλαντ στη μνήμη του Τζορτζ Πολκ, τιμούνται όλοι εκείνοι "οι οποίοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους πάνω στο ρεπορτάζ, ξεσκεπάζουν τη διαφθορά, τα εγκλήματα και τις αδικίες στην πολιτική και στην κοινωνία και βοηθούν τους πολίτες να κατανοήσουν τι συμβαίνει στην υδρόγειο".
Η επανάληψη της ποινικής διαδικασίας είναι απαράγραπτο δικαίωμα αυτού που καταδικάστηκε άδικα και σκοπεύει στην ανατροπή μιας δικαστικής πλάνης, γεγονός μειωτικό για το κύρος της δικαιοσύνης.


ΠΡΟΛΟΓΟΣ : Αντώνης Ρουπακιώτης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ Η ΔΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ελληνική Ιστορία
  • Ιωάννης Καποδίστριας
    Ελληνική Ιστορία
    Εισαγωγή - Επιμέλεια - Σχόλια: Παύλος Πετρίδης. Γράφουν οι καθηγητές: Ν. Πανταζόπουλος - Β. Σφυρόερας - Π. Πετρίδης - Γ. Κοντογιώργης - Γ. Αναστασιάδης - Δ. Λουλές - Γ. Νάκος - Σ. Παπαγεωργίου. Με εικόνες εντός και εκτός κειμένου.
  • Τα πρόσωπα του Καποδίστρια
    ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΛΟΥΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    Ελληνική Ιστορία
    Με εικόνες εκτός κειμένου.
  • Χαρίλαος Τρικούπης. Η ζωή και το έργο του
    Ελληνική Ιστορία
    2 Τόμοι - Πλήρες έργο. Με εικόνες εντός και εκτός κειμένου. Συλλογή στοιχείων και εικόνων, σύνταξη χρονολογίου, εισαγωγικά σημειώματα, βιογραφικά, βιβλιογραφία, Επιμέλεια: Αικατερίνη Φλεριανού.
  • Η συγκρότηση του Ελληνικού κράτους
    ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
    Ελληνική Ιστορία
  • "Δια λόγους τιμής"
    ΑΒΔΕΛΑ ΕΦΗ
    Ελληνική Ιστορία
X