Μενού Φίλτρα

Τριάντα χρόνια ακριβώς μας χωρίζουν από το πολύκροτο "Γερμανικό Φθινόπωρο", κι όμως τα γεγονότα που σημάδεψαν μιαν ολόκληρη γενιά η οποία επιχείρησε την "έφοδο στον ουρανό" στον απόηχο του Μάη του '68 και των νικηφόρων τότε απελευθερωτικών κινημάτων του Τρίτου Κόσμου απέχουν πολύ από το να κατατάσσονται σε κάποιο μακρινό και αδιάφορο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό οι εκδόσεις ΚΨΜ παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια μοναδική, ίσως, μαρτυρία για τη γερμανική οργάνωση του αντάρτικου πόλης RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός), η θυελλώδης και αποφασιστική δράση της οποίας επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον προσέκρουσε στο πιο άγριο ανθρωποκυνηγητό, στην πιο σκληρή κρατική καταστολή που γνώρισε ποτέ η μεταπολεμική Ευρώπη. Η Ίρμγκαρντ Μέλερ, κρατούμενη πάνω από 22 χρόνια σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, μοναδική επιζήσασα από τη Νύχτα Θανάτου (17η προς 18η Οκτωβρίου 1977) στα λευκά κελιά του Στάμχαϊμ, αντικρούει τα επίσημα κρατικά σενάρια αλλά και τους μύθους που αναπτύχθηκαν γενικότερα γύρω από τα πρόσωπα και τη δράση της οργάνωσης. Σε μια εκτενή συνομιλία με το δημοσιογράφο Όλιβερ Τόλμαϊν και μέσα από μια οπτική που εξακολουθεί να εμμένει στο όραμα της ανατροπής, συζητά αφηγούμενη την προσωπικής της διαδρομή για τη γέννηση, την πορεία και το τέλος του εγχειρήματος της RAF, διηγείται τις συνθήκες κράτησης που βίωσε και τις απεργίες πείνας που ως έσχατο μέσο πάλης αντέταξαν σε αυτές, καθώς επίσης και τις εμπειρίες της μετά την αποφυλάκισή της το 1994.

Η συνομιλία συμπληρώνεται από μια σειρά άγνωστων εν πολλοίς στην Ελλάδα κειμένων της RAF.


Σημείωμα του μεταφραστή

Πρόλογος

Η εποχή της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης

Τα πρώτα χρόνια της RAF

Το "Γερμανικό Φθινόπωρο" και οι συνέπειές του

Ανασυγκρότηση και ο αγώνας για τις συνθήκες κράτησης

Η αντιπαράθεση για την "τομή"

Υστερόγραφο: Μετά τη διάλυση της RAF

Ντοκουμέντα

 

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Τρομοκρατία
 • Φαινόμενα τρομοκρατίας
  ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΠΕΡΑΝΤΣΟΝΙ ΑΝΤΡΕΑ
  Τρομοκρατία
  Το βιβλίο προλογίζουν: Δρ. Guido Salvini, Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιλάνο Ιταλίας Δρ. Louis Godart, Καθηγητής Πανεπιστημίου Νάπολης, Σύμβουλος Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Δρ. Gianni Cipriani, Δοκιμιογράφος, Εμπειρογνώμονας.
 • Ένοπλη πάλη και τρομοκρατία
  Τρομοκρατία
  Κείμενα Ο.Π.Α - ΡΗΞΗ
 • Η θαυμαστή επαναστατική ιστορία της ομάδας Μπάντερ - Μάϊνχοφ
  Τρομοκρατία
  Για το έργο αυτό συνέδραμαν με στοιχεία και μεταφράσεις οι Πέτρος Βέργος, Κατερίνα Παπαϊακώβου, Βελισσάριος, Μάκης Τσιμπουρίδης, Στεφανί Τοντ, Κωστής Τριανταφύλλου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Γιάννης Χατζηγιάννης, Λεωνίδας Χρηστάκης κ.α. Με φωτογραφίες.
 • Τρομοκρατία
  ΓΡΙΒΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ
  Τρομοκρατία
 • Τρομοκρατία
  ΑΛΑΙΝ ΝΤΕ ΜΠΕΝΟΥΑ, ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΧΕΡΤ
  Τρομοκρατία
  Με εικόνες και φωτογραφίες εντός και εκτός κειμένου.
X