Μενού Φίλτρα

Το αναγνωστικό τούτο, τής 3ης και 4ης Δημοτικού, όταν ο εκδοτικός Οίκος «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» απεφάσισε να το επανεκδώσει δεν απέβλεπε στην προβολή ενός βιβλίου υποδείγματος, τόσο από πλευράς παιδευτικής, παιδαγωγικής αξίας, όσο και από πλευράς καλλιτεχνικής εμφάνισης.

Το βιβλίο τούτο, ύστερα από παρέλευση σαράντα περίπου ετών, συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον λόγω τής ιστορικής του σημασίας. Είναι ένα των σχολικών βιβλίων τα όποια συνέτα¬ξε και εξέδωσε ή γνωστή ως «Κυβέρνηση τού Βουνού», Π.Ε.Ε.Α.Το περιεχόμενο τού βιβλίου όπως το επέβαλλαν οι εμπόλεμες συνθήκες ζωής Με το μέγιστο μέρος της ελληνικής πατρίδας κάτω από τη μπότα της χιτλερικής απανθρωπιάς και με μικρό, ελάχιστο μόνο, τμήμα της έξω από τα φασιστικά δείνα— φυσικό ήταν να προβάλλει τον πόθο της λευτεριάς. Να καλλιεργεί στα ελληνόπουλα, σαν μοναδικό στόχο ζωής, τον ξεσκλαβωμό.

Η καλλιτεχνική εμφάνιση των σχολικών βιβλίων, σε κείνα τα μαύρα χρόνια τής φασιστικής επικυριαρχίας, ήταν το τελευταίο ζήτημα που θα μπορούσε να απασχολήσει την Κυβέρνηση τού βουνού. Σε μέρες σκληρών δοκιμασιών όπου το ψωμί έλειπε από τα σπίτια, ήδη αποτελεί τίτλο τιμής για την Π.Ε.Ε.Α. πού και ίδια στερημένη από όλα, και μέσα σε έκδηλη πολεμική ατμόσφαιρα, είχε θέσει σαν ύψιστο καθήκον της, να μην αφήσει τις μικρές ηλικίες να νεκρωθούν από το πνεύμα τής ηττοπάθειας
Τα βιβλία τής Π.Ε.Ε.Α, δυσεύρετα δυστυχώς σήμερα, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να ανευρεθούν και να ανατυπωθούν σαν μαρτυρίες πια πατριωτικής έξαρσης. Σαν δείγματα και αποδείξεις του υψηλού πνεύματος τής φυλής μας, που και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, αναγενναται και αναπτερώνει τις ελπίδες τού λαού.

Έλλη Αλεξίου
Αθήνα 02-12-1981

X