Μενού Φίλτρα

(...) Καλοκαίρι του 1968. Μια νεαρή αμερικανίδα δημοσιογράφος θέλει να λύσει το μυστήριο των συμφωνιών του Μονάχου.

 

Καταφέρνει, σχεδόν σαν από θαύμα να συναντήσει τον τελευταίο επιζώντα της 29ης Σεπτεμβρίου του 1938, τον Εντουάρ Νταλαντιέ.

 

Ο γηραιός πρώην πρωθυπουργός που όλοι θεωρούσαν νεκρό, ζει απομακρυσμένος σε μια ψαράδικη καλύβα, στις όχθες του Ροδανού ποταμού.

 

Είναι ένα φάντασμα, το φάντασμα του Μονάχου. Πείθεται απ' τη νεαρή δημοσιογράφο.

 

Ανοίγει την ψυχή του και το αρχείο του.

 

Και χάρη σ' αυτόν, ξαναζούμε, λεπτό προς λεπτό και με κομμένη την ανάσα, αυτή την "μεταφυσική παγίδα" όπου η Γαλλία προσφέρει στα γεράκια του πολέμου ως θήραμα την δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, για να εξαφαλίσει την ειρήνη, τόσο απατηλά.

 

"Το φάντασμα του Μονάχου" είναι μια βουτιά στην ιστορία, ένα μοναδικό ταξίδι που δίνει στον αναγνώστη την ιλιγγιώδη αίσθηση ότι είναι ο ίδιος μάρτυρας εκείνης της μέρας που η Ευρώπη σπρώχτηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο."

 

 

Δεν κατάφερα ν' αποφύγω τον πειρασμό να σκεφτώ ότι ανέβηκε στο ριγκ απέναντι στον Χίτλερ, εκείνη τη μοιραία μέρα του Σεπτεμβρίου του 1938 κι ότι από τότε δεν συνήλθε ποτέ. Ήταν ο τελευταίος που επέζησε από τους Τέσσερις, αυτός που γλύτωσε από την Κατάρα του Μονάχου. Οι άλλοι τρεις εξολοθρεύθηκαν. Κανείς τους δεν ξέφυγε από την Κατάρα. Όλοι, εκτός από αυτόν. Έμοιαζε με τον ήρωα του Σαίξπηρ στον Μάκβεθ: "Νεκρός πριν πεθάνει. . .". Λεπτό προς λεπτό, ο αναγνώστης συνοδεύει τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Νταλαντιέ, τον Χίτλερ, τον Μουσσολίνι και τον Τσάμπερλαιν στη διάρκεια εκείνης της ατέλειωτης, μοιραίας μέρας του '38.

 

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ξένη Πεζογραφία
X