Μενού Φίλτρα

Ξέρετε το Γεράκι της Μάλτας, την Τζίλντα, τον Ταχυδρόμο θα χτυπήσει δυο φορές. Έχετε παρακολουθήσει ταινίες του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, της Ρίτας Χέιγουορθ, του Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον. Έχετε διαβάσει τις αστυνομικές νουβέλες τοτυ Τζέιμς Κέιν, του Ρέιμοντ Τσάντλερ, του Ντάσιελ Χάμετ.

Ένας κόσμος σκότους και βίας, με κυρίαρχα μοτίβα το έγκλημα, τη λαγνεία, το φόβο, την απληστία. Αυτοκίνητα που τρέχουν ξέφρενα σε βρεγμένους δρόμους, άντρες σε μπαρ με κατεβασμένα τα μπορ των καπέλων τους, γυναίκες με πρόσωπα φυλακισμένα σε βέλο, μυστικές συναντήσεις σε αποβάθρες του λιμανιού πνιγμένες στην ομίχλη.

Αυτός είναι ο κόσμος του φιλμ νουάρ, του πιο χαρακτηριστικού είδους του αμερικάνικου κινηματογράφου, που αναλύεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Τα μοτίβα του, οι χαρακτήρες των ηρώων του, οι πρωταγωνιστές των ταινιών του, οι περιγραφές των πιο συναρπαστικών ιστοριών του ζωντανεύουν ανάγλυφα στον αναγνώστη τον πικρό κόσμο του φιλμ νουάρ, όπως ξεπήδησε από κάμερες σκηνοθετών σαν του Φριτς Λανγκ, του Ρόμπερτ Σιόντμακ, του Όρσον Γουέλς και του Ζαν Πιέρ Μελβίλ.


 

Πρόλογος / Τι είναι το φιλμ νουάρ {Προοίμιο – Διαφορές με το αστυνομικό φιλμ – Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά} / Ιστορική αναδρομή {Προοίμιο – Το γεράκι της Μάλτας – Γερμανικός εξπρεσιονισμός – Γκανγκστερικό φιλμ και ταινίες κοινωνικής κριτικής – Ο ρόλος της γαλλικής κριτικής – Γιατί ονομάστηκε έτσι} / Οι καταβολές του φιλμ νουάρ {Προοίμιο – Λογοτεχνικές καταβολές – Ο κώδικας Χέιζ – Ο μακαρθισμός – Τεχνικοί παράγοντες – Αισθητικές καταβολές} / Το στυλ νουάρ {Οι χαρακτήρες των ηρώων – Αισθητική της εικόνας – Τεχνική της αφήγησης} / Τα μοτίβα του φιλμ νουάρ {Προοίμιο – Το οικογενειακό δέντρο του φιλμ νουάρ (Προοίμιο – Ιδιωτικοί ντετέκτιβ – Γκάνγκστερ – Τυχοδιώκτες – Φυγάδες – Μαύροι και κόκκινοι – Ο φόνος στη μεσοαστική τάξη – Το έγκλημα ως κοινωνική κριτική – Κατοπτρικά είδωλα – Δεσμώτες της μοίρας – Σεξουαλική παθολογία – Ψυχοπαθείς)} / Η ιδεολογία του φιλμ νουάρ {Πρόλογος – Από το γουέστερν στο φιλμ νουάρ – Η βία ‘εντός’ και ‘εκτός’} / Οι απόγονοι του φιλμ νουάρ {Η παρακμή – Το φιλμ νουάρ στη Γαλλία – Ζαν-Πιέρ Μελβίλ – Στην υπόλοιπη Ευρώπη – Στην Αμερική} / Οι επιδράσεις του φιλμ νουάρ στον ελληνικό κινηματογράφο {Η δεκαετία του ’50 – Ο Γιάννης Μαρής – Το ελληνικό αστυνομικό φιλμ της δεκαετίας του ’60} / Λεξικό ταινιών / Λεξικό κινηματογραφιστών / Κατάλογος ταινιών

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Κινηματογράφος
X