Μενού Φίλτρα

Ένας στρατιώτης φλερτάρει με ένα γελαστό κορίτσι σε ένα καθιστικό στην Ολλανδία. Μια γυναίκα ζυγίζει νομίσματα μπροστά από ένα παράθυρο. Οι πίνακες του Βερμέερ μας σαγηνεύουν με την ομορφιά και το μυστήριο που τους περιβάλλει: ποιες ιστορίες να κρύβονται άραγε πίσω από αυτές τις εκπληκτικά απεικονισμένες στιγμές;

Όπως μας δείχνει αυτό το βιβλίο, οι εικόνες αυτές που μοιάζουν τόσο οικείες, στην πραγματικότητα προσφέρουν μια αξιοθαύμαστη θέα σε έναν κόσμο που επεκτείνει τα όριά του με ταχείς ρυθμούς. Το καπέλο του αξιωματικού είναι φτιαγμένο από γούνα κάστορα από τον Καναδά, ενώ τα ασημένια νομίσματα που έχουν εξορυχθεί στο Περού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγοραστεί η κινέζικη πορσελάνη που βλέπουμε σε άλλους πίνακες.

Ξεκινώντας από το στούντιο του Βερμέερ, ο συγγραφέας ανιχνεύει το εμπορικό δίκτυο που απλωνόταν σε όλη την υδρόγειο κατά τον 17ο αιώνα. Οι αποβάθρες της Ολλανδίας ήταν "ένας κατάλογος πιθανοτήτων". Το βιβλίο αυτό δείχνει πόσο πλούσιος ήταν αυτός ο κατάλογος, και πόσο αυτό επαναπροσδιόρισε τον κόσμο πολύ πιο καθοριστικά από ό,τι το αντιλαμβανόμασταν έως σήμερα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

«Μια συναρπαστική προσέγγιση της ιστορίας του πολιτισμού, που προσφέρει νέες οπτικές» (Entertainment Weekly)

«Ένα ζωηρό πορτρέτο του 17ου αιώνα ως της πρώτης, χρυσής περιόδου της παγκοσμιοποίησης» (New York Sun)


1 Η θέα από το Ντελφτ

2 Το καπέλο του Βερμέερ

3 Μια γαβάθα με φρούτα

4 Μαθήματα γεωγραφίας

5 Σχολή καπνίσματος

6 Ζυγίζοντας ασήμι

7 Ταξίδια

8 Επίλογος: Κανένας δεν είναι νησί

Ευχαριστίες

Προτεινόμενη βιβλιογραφία και πηγές

Σημειώσεις

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Παγκόσμια Ιστορία
X