Μενού Φίλτρα

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που από έκθεση των αρχών μιας ριζοσπαστικής ομάδας, έγινε ένα από τα πλέον διαβασμένα και μεταφρασμένα κείμενα στον κόσμο, άργησε να φθάσει στην Ελλάδα. Το κομμουνιστικό μανιφέστο ων Μαρξ και Ένγκελς, που ήταν το πρώτο μαρξικό έργο που μεταφράσθηκε στα ελληνικά, έκανε την εμφάνιση του στη γλώσσα μας μόλις το 1908. Δημοσιεύθηκε τότε σε συνέχειες στην εφημερίδα "Ο εργάτης" του Βόλου και μόλις το 1913 ολόκληρο το φυλλάδιο από το σοσιαλιστικό κέντρο Αθήνας. 

Παίρνοντας στα χέρια του το γερμανικό κείμενο, ο Χατζόπουλος έκανε μια επιλογή και τη μετέφρασε στη δημοτική. Εκτός από το στόχο της κατήχησης των σοσιαλιστών επετεύχθη και ένας δεύτερος, η απόδειξη ότι η δημοτική γλώσσα μπορούσε να αποδώσει και επιστημονικά κείμενα καλύτερα και με πιο άμεσο τρόπο από την καθαρεύουσα. 

Είναι γι' αυτό η μετάφραση του "Κοινωνιστικού μανιφέστου" από τον Χατζόπουλο ένα μνημείο της δημοτικής μας γλώσσας και της ταραγμένης εποχής, που οδηγούσε συχνά σε πάσης φύσεως ακρότητες και ταυτόχρονα το πρώτο επιστημονικό-πολιτικό έργο που μεταφράσθηκε στη "μαλλιαρή". Ακριβώς σε αυτό βρίσκεται η αξία της μετάφρασης αυτής.

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Πολιτική Φιλοσοφία και Θεωρία
X