Μενού Φίλτρα

Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της επίσκεψης του συγγραφέα στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 1967 ως δικηγόρου της Διεθνούς Αμνηστίας για να ερευνήσει τις καταγγελίες βασανιστηρίων. Προσπάθησε εν συνεχεία να δημοσιοποιήσει -με πολυάριθμες ομιλίες και εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς- την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατιωτικό καθεστώς. Στο επόμενο ταξίδι του στην Ελλάδα είχε ήδη κηρυχθεί persona non grata και του απαγορεύτηκε η είσοδος.

Τα πορίσματα της έρευνάς του περιλήφθηκαν στην έκθεση Amnesty International Report, 27 January 1968, και εκδόθηκαν σε βιβλίο με τίτλο "Barbarism in Greece (A young American lawyers inquiry into the use of torture in contemporary Greece, with case histories and documents)", Walker and Company, New York, 1970, απ όπου προέρχεται η παρούσα μετάφραση. Εκτεταμένες αναφορές στην έκθεση του Μπέκετ περιέχονται και στο βιβλίο του William Blum, "Killing Hope: U. S. Military and CIA Interventions Since World War II", Common Courage Press, Monroe, Main, 1995.

Το 1971 ο Τζέιμς Μπέκετ συνέταξε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα βασανιστήρια ανά τον κόσμο. Το 1974 διορίστηκε διευθυντής δημόσιας πληροφόρησης του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών και ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, για λογαριασμό των προσφύγων. Η έρευνά του της περιόδου 1967-69 οδήγησε στην αποπομπή της χούντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης -το πρώτο (και μόνο τελικά) μέτρο που πήρε διεθνής οργανισμός εις βάρος του καθεστώτος των συνταγματαρχών.

Στην έρευνα του Τζέιμς Μπέκετ πήραν μέρος με επώνυμες καταθέσεις τους οι: Κίττυ Αρσένη, ηθοποιός, Πέτρος Γαβαλάς, ιερέας, Κώστας Φραντζεσκάκης, λογιστής, Διονύσιος Λιβανός, δημοσιογράφος-εκδότης εφημερίδας, Κωνσταντίνος Μελέτης, έμπορος, Γεράσιμος Νοταράς, πολιτικός επιστήμονας, Γιάννης Λελούδας, ποιητής, αρχαιολόγος, Στέλιος Νέστωρ, δικηγόρος, Αγγελος Πνευματικός, ταγματάρχης, Πέτρος Βλάσσης, φοιτητής.


ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Ι. ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
ΙΙ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΙΙΙ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
IV. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ι. ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ
ΙΙ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: 1960-1974
X