Μενού Φίλτρα

Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τον θάνατο του Χαρίλαου Τρικούπη, του σημαντικότερου Έλληνα πολιτικού του 19ου αιώνα. Ποιος ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης; Ο ανήσυχος αρθρογράφος του «Τις πταίει;», ο προβληματισμένος πρωθυπουργός του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», αλλά και ο αισιόδοξος πολιτικός του «Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση». Ο θεμελιωτής του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, ο πρωθυπουργός του εκσυγχρονισμού και ο πατέρας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Το βιβλίο αυτό έρχεται να φωτίσει το πολιτικό προφίλ του Χαρίλαου Τρικούπη, τη σταδιοδρομία του, το έργο που άφησε και εκείνο που δεν πρόλαβε να κάνει, τα επιτεύγματά του και τα λάθη του. Τοποθετώντας τον μέσα στον πολιτικό και κοινωνικό περίγυρό του, περιγράφει την πραγματικότητα της εποχής του και την προσπάθειά του να την υπερκεράσει. Μέσα από την προσωπική του αλληλογραφία, τον Τύπο της εποχής και τις συζητήσεις στη Βουλή, αναδεικνύεται η στιβαρή του προσωπικότητα και η εκσυγχρονιστική του πολιτική. Συγχρόνως αναπλάθεται η καθημερινότητά του και εξερευνάται η ιδιωτική του ζωή, με στοιχεία που συχνά μας εκπλήσσουν.
Μέσα από την αφήγηση της ζωής του Χαρίλαου Τρικούπη, από τη γέννησή του το 1832 μέχρι τον θάνατό του το 1896, προβάλλουν ολοζώντανα οι εικόνες της ιστορίας της Ελλάδας, από την ανεξαρτησία της και τη μοναρχία του Όθωνα μέχρι τη συνταγματική βασιλεία του Γεωργίου Α'. Και έτσι εξιστορείται παράλληλα η σταδιακή ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας, που ο ίδιος πάσχισε να τη φέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Τρικούπης υπήρξε ένας από τους προνομιούχους της εποχής του, καθώς πέρασε πολλά χρόνια της νεότητάς του στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αποκτώντας ευρωπαϊκή εμπειρία και κοσμοπολίτικη νοοτροπία, που τον έκανε να διαφέρει από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς του 19ου αιώνα. Βουλευτής στα 33, υπουργός στα 34, αρχηγός κόμματος στα 40 και πρωθυπουργός στα 43, δέσποσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1875 μέχρι το 1895, με χαρές, ικανοποιήσεις και αναγνωρίσεις, αλλά και με λύπες και απογοητεύσεις. Έζησε μια ζωή γεμάτη, που απεικονίζεται και ζωντανεύει στη βιογραφία αυτή. Πλαισιώνοντας την εξιστόρηση των σημαντικών γεγονότων με την αναγραφή μικρών λεπτομερειών, το βιβλίο υποβοηθά τον αναγνώστη να αναπλάσει στη φαντασία του όχι μόνο την εικόνα και την προσωπικότητα του Τρικούπη, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του. (Λ.Τ., από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

... Η συγγραφέας του πολύπλευρου αυτού πονήματος μας επιφυλάσσει εκπλήξεις για τον ιστορούμενο. Μολονότι δεν αγαπούσε τις πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, ήταν καλά προετοιμασμένος για να τις αντιμετωπίζει επάξια. "Όταν χρειαζόταν ήταν ακούραστος χορευτής και οι κυρίες που τον πολιορκούσαν συνήθως κρέμονταν από τα χείλη του". Αυστηρός μεν έως και ψυχρός, όμως ομιλητικός και βέβαια εργένης πολιτικός. Στον πολυτάραχο πολιτικά βίο του γνώρισε λίγους σοβαρούς ερωτικούς δεσμούς, με πιο γνωστό και σημαντικό τη μακροχρόνια σχέση με τη σύζυγο ξένου διπλωμάτη. Η κυρία αυτή βρέθηκε στο πλάι του όταν πέθανε στις Κάννες. ... (Θάνος Βερέμης, Athens Review of Books, Σεπτέμβριος 2017)

«Η νομικός και σημερινή αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Λύντια Τρίχα, με χρόνια και σημαντική ενασχόληση με το έργο και τη βιογραφία του Τρικούπη, καταθέτει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον πολιτικό. Όχι μια αγιογραφία, ούτε μια δαιμονοποίηση, όπως η ίδια τονίζει. Κατορθώνει όμως και να μην εγκλωβιστεί στην τετριμμένη λογική του ισοζυγίου θετικών-αρνητικών, επιτυχιών-αποτυχιών του διατελέσαντα κατά την εικοσαετία 1875-1895 επτά φορές πρωθυπουργού της χώρας. Έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη που αποκαλύπτει τον ολικό Τρικούπη, τον φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστή, αλλά και τον άνθρωπο που κατανοούσε σε ποιο πολιτικό πλαίσιο ήταν αναγκασμένος να δημιουργεί και ποιους συμβιβασμούς, ακόμη και στην παραδοσιακή πολιτική, όφειλε να κάνει». (Γιώργος Σιακαντάρης, bookpress.gr - 08/03/2017)


ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
ΑΝΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: Ο Τρικούπης και η εποχή του
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα νεανικά χρόνια
Οικογενειακές καταβολές
Ο Σπυρίδων και η Αικατερίνη Τρικούπη
Ναύπλιο, Ιούλιος 1832
Τα πρώτα παιδικά χρόνια
Μαθητής στην Αθήνα
Στο Οθώνειο Πανεπιστήμιο
Φοιτητής στο Παρίσι
«Ο Βενιαμίν του λόρδου Russell»
Η Ένωση των Επτανήσων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Είσοδος στην πολιτική
Η πολιτική του σταδιοδρομία
Εκλογές με άλλον τρόπο
Πρώτη εκλογή, 1865
Βουλευτής Μεσολογγίου
Υπουργός Εξωτερικών, 1866-1867
Εκτός Βουλής, 1868-1872
Κοινωνικότητα και περισυλλογή
Αρχηγός του πέμπτου κόμματος, 1872
Ο θάνατος των γονέων
Η Σοφία Τρικούπη
«Τις πταίει;», 1874
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Προς την εξουσία
Πρώτη κυβέρνηση, 1875
Η αρχή της δεδηλωμένης
Η εφημερίδα «Ώρα»
Νομοθετική προπαρασκευή
Στην Οικουμενική Κυβέρνηση, 1877
Το Συνέδριο του Βερολίνου, 1878
Οι απαρχές του δικομματισμού, 1878-1879
Κυβέρνηση Τρικούπη, 1880
Η προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Οράματα και έργα
Πρώτη ισχυρή κυβέρνηση, 1882-1885
Διοικητική αναδιοργάνωση
Μέριμνα για τον στρατό
Οργασμός δημοσίων έργων
Οικονομική πολιτική
Αλύτρωτος Ελληνισμός και σύγκρουση με τον Πατριάρχη
Εξωτερικοί προσανατολισμοί
Maria von Trautenberg
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Από «Πετρέλαιος», Σωτήρας του Έθνους
Θάνατος Κουμουνδούρου και ζυμώσεις στην αντιπολίτευση
Λαϊκή κόπωση και κυβερνητική αλλαγή
«Το ακριβώς αντίθετον του κυρίου Τρικούπη»
Ταξιδεύοντας, 1885-1886
Ο ναυτικός αποκλεισμός
Θριαμβευτική επάνοδος, 1886-1890
Συνέχιση του εκσυγχρονιστικού έργου
«Σιδηροδρομική Βουλή»
Πτώχευση ή δανειοδότηση;
Άρτος και θεάματα, 1886-1889
Αιματηρός απόηχος εορτών
Προσωπικές συνήθειες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Οράματα και προβλήματα
Ταξιδεύοντας και πάλι, 1891
Στην αντιπολίτευση και υπόδικος, 1891-1892
Νέα κυβέρνηση Τρικούπη, 1892-1893
«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
Πανωλεθρία στις εκλογές, 1895
Θάνατος στις Κάννες
Αποτίμηση του έργου του
ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ
Οικογένεια Τρικούπη
Οικογένεια Μαυροκορδάτου
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
«Τις πταίει;», 1874
Ο λόγος του Θρόνου, 1875
Επικήδειος λόγος για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, 1883
Σύνθεση κυβερνήσεων Τρικούπη
ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Ελληνική Ιστορία
X