Μενού Φίλτρα

"Το «Υπέρ Πατρίδος» αποτελεί μια ερεθιστική συζήτηση, μεταξύ μερικών από τους πιο εξέχοντες διανοούμενους, σχετικά με το που θα έπρεπε να στηρίζονται οι βασικές αρχές μας ως προς αυτό το ζήτημα.
Στο επίκεντρο αυτού του ζωντανού, ενδιαφέροντος διαλόγου, βρίσκεται το παθιασμένο επιχείρημα της Martha Nussbaum υπέρ του «κοσμοπολιτισμού». Καθώς οι δεσμοί μας με τον υπόλοιπο κόσμο δυναμώνουν, υποστηρίζει, θα πρέπει να αμφισβητήσουμε τον συμβατικό πατριωτισμό, ως τοπικιστικό ιδεώδες, και αντ’ αυτού να δούμε τον εαυτό μας ως «πολίτη του κόσμου».
Δεκαέξι συγγραφείς και στοχαστές απαντούν στο κείμενο της Nussbaum με σύντομα επιθετικά δοκίμια, αναγνωρίζοντας την δύναμη του επιχειρήματος της, αλλά υπερασπίζοντας ! συχνά τον πατριωτισμό και άλλες δεσμεύσεις τοπικού χαρακτήρα. Απόψεις προερχόμενες από μια εκπληκτική ποικιλία συγγραφέων, φιλοσόφων, ποιητών, φιλολόγων και ιστορικών συνθέτουν αυτόν τον τόμο, ενώ η Nussbaum επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την πίστη της στο κοσμοπολίτικο ιδεώδες με ένα συγκινητικό επιλογικό δοκίμιο.
[...] Μια θαυμάσια συλλογή στοχασμών για τον πατριωτισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Σε μια εποχή που στις πιο επίμαχες πολιτικές συζητήσεις εγείρονται ερωτήματα περί ταυτότητας, συμμετοχής και ιθαγένειας, αυτό το βιβλίο απευθύνεται σ' ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. Πρέπει να διαβαστεί από τον καθένα που ενδιαφέρεται για την ηθική πολυπλοκότητα της σύγχρονης δημόσιας ζωής, είτε αυτός είναι φοιτητής, είτε πνευματικός άνθρωπος, είτε απλός πολίτης." Michael J. Sandel, συγγραφέας του Democracy's Discontent


Joshua Cohen

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ι
Martha C. Nussbaum
ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
II
Kwame Anthony Appiah 
ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
Benjamin R. Barber
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Sissela Bok
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΟΛΟΝ
Judith Bulter
Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Richard Falk
ΑΝΑΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Nathan Glazer
ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ
Amy Gutmann
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Gertrude Himmelfarb
ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Michael W, McConnell 
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ "ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ"
Robert Pinsky 
ΕΡΩΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ
Hilary Putnam
ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ;
Elaine Scarry 
Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Amartya Sen
ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Charles Taylor
ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ
Immanuel Wallerstein 
ΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Michael Walzer
ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟΡΓΗΣ
III
Martha Nussbaum
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Σημειώσεις
Συνεργάτες

Πρόσφατα Βιβλία κατηγορίας: Εθνισμός - Εθνικισμός - Φασισμός
X